A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a napokban vádat emelt versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntette miatt összesen 11 fő, többségükben útfenntartásban közreműködő magyarországi cégek vezetőivel szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium akkori infrastruktúráért felelős államtitkára feljelentésére 2013 végén elrendelt nyomozás megállapításai szerint a cégvezetők az általuk irányított 7 cég képviselőiként összehangolt piaci magatartást tanúsítottak 2013. és 2014. évben a magyar közutak karbantartását és fenntartását végző állami vállaltok és önkormányzatok, továbbá önkormányzati közterület fenntartó cégek által kiírt közbeszerzési eljárásokban.

Hatmilliárdért vásároltak

A vádirat szerint a közbeszerzések tárgyai többségében a 2013-as 2014-es évek útszóró só beszerzései voltak összesen hatmilliárd forint értékben, valamint kisebb tételben útburkolati jelek festésére is összehangoltan pályáztak a vádlottak.

Az ügy lényege szerint P.S. elsőrendű vádlott, mint egy Pest megyei székhelyű Kft. vezetője másodrendű vádlotton keresztül - aki a cég jogi képviselője - felvette a kapcsolatot az ország területén működő további hat versenytársa vezetőivel, vagy alkalmazottaival és sms-ben, illetve e-mailen előre megállapodtak abban, hogy a kiírt téli síkosság mentesítési közbeszerzéseket melyikük fogja elnyerni.

Szinte mindent egyeztethettek

Módszerük elsősorban az volt, hogy előre megbeszélték egymás közt a legalacsonyabb ajánlati árat, mely alá a megbeszéltek szerinti későbbi "vesztes" pályázók már nem mehettek a közbeszerzést kiíró cég által alkalmazott elektronikus árlejtés során, illetve egymás pályázati tevékenységéről tudva a közbeszerzési eljárásban egymásnak referenciát biztosítottak, illetve segítséget nyújtottak a pályázati nyomtatványok kitöltésében.

Egyes esetekben az együttműködésért cserébe az alkufolyamat torzításában részt vevő cégek alvállalkozói megrendelést kaptak a későbbi győztestől, míg más esetekben a regionális piacok egymás közötti felosztását érték el a vádlottak a tényleges verseny helyett nekik kedvezőbb, előre egyeztetett vállalási áron.

A vádlottak terhére rótt bűncselekmény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - az ügyészség a vádiratban indítványozta a szabadságvesztések és mellettük pénzbüntetések kiszabásán túl a cégvezető vádlottak esetében azt is, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket bármely gazdasági társaság vezetésétől - áll az ügyészség közleményében.