Vagyonkezelésre rendezkedik be az ÁPV

A parlament gazdasági bizottsága hétfői ülésén támogatta Mészáros Tamásnak az ÁPV Rt. igazgatósági elnöki posztjára történő kinevezését. A szervezetnél várhatóan pénteken fejeződik be az átadás-átvétel. Ezután áttekintik az állami vagyont, és két hónapon belül kidolgozzák a vagyonpolitikai koncepcióra vonatkozó javaslatot. Ennek lényege, hogy az állam vállalkozói vagyona kerüljön egy kézbe, mert ez biztosíthatja az átláthatóságot és ellenőrizhetőséget.
NAPI, 2002. június 10. hétfő, 18:44

Az elnökjelölt szerint 452 milliárd forint a még privatizálható állami vagyon értéke. Mint hangsúlyozta, mielőbb foglalkozni kell a nagy állami vállalatok helyzetével. Példaként az MVM-et, a Malévet, a Dunaferrt, az Antenna Hungáriát, a Mahartot és a Bábolna Rt.-t említette, de hozzátette, nincs privatizációs kényszer.

A gazdasági bizottság ülésén Kamarás Miklós, az ÁPV Rt. vezérigazgatója is jelen volt. Beszámolt arról, hogy az első negyedévben a szervezet visszafogott vagyongazdálkodást folytatott. Közölte, hogy az ÁPV-hez kerül a Magyar Posta és a Postabank, de a MÁV odakerüléséről nem volt szó. Kérdésre válaszolva Mészáros megerősítette, hogy az ÁPV elsősorban a vagyonkezelésre kíván berendezkedni. A Dunaferr esetében az európai uniós előírások nem engedélyezik a közvetlen állami tőkejuttatást. Az ÁRV arra törekszik, hogy a Mol esetében egy esetleges tőkeemelés során is megmaradjon a 25 százalék plusz egy szavazatos állami tulajdon.

HOZZÁSZÓLÁSOK