Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál úgy tudja, hogy sem az ügylet pénzügyi tanácsadásába és finanszírozásába bevont kereskedelmi bank, sem az időközben felmerült állami pénzintézet, az Eximbank Zrt. nem tud hitelt nyújtani az adásvételhez.

Ha egy tulajdonos pozíciója a legkisebb mértékig is bizonytalanná válik, ha egy tulajdonosi joggyakorlás megtámadhatónak tűnik, és ennek alapján egy korábbi helyzet visszaállítható, vagyis ha bizonytalan a jogi környezet, akkor nincs hitelezés - mondta a netes lapnak egy banki projektfinanszírozással foglalkozó szakember, aki még 1997-ben részt vett annak a banki konzorciumnak a munkájában, amely a TV2 alapításakor a pénzt nyújtotta. Ráadásul akkor 10 évre szóló koncesszióval "betonozták be" a tőkeerős tulajdonosokat.

Most a szereplőket a jelek szerint nem veti fel a pénz. A két jelenlegi tulajdonos-menedzser, Simon Zsolt és Yvonne Dederick, 2013 decemberében úgy tudott birtokon belülre kerülni, hogy az eladó, a német ProSiebenSat.1 Media AG a majdani profit terhére hitelt nyújtott nekik. Csakhogy a TV2 masszívan veszteséges, ami megakadályozhatja újabb külső forrás bevonását.

Úgy tudni, a vételárat a mostani vevőjelölt, Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. is részben hitelből fedezte volna, ám az eddig szóba jött kereskedelmi bankok vagy éppen állami tulajdonban lévő pénzintézetek hajlandósága megcsappant. Ez nem csoda, a héten ugyanis megérkeztek a cégbíróságra azok a papírok, amelyek alapján Fonyó Károly bejelentette igényét a tulajdonosi jogok gyakorlására. Fonyó pedig leváltotta Simon Zsoltot és Yvonne Dedericket, és kinevezte önmagát a cég élére.

A VS.hu szerint a pénzhiány a televíziós csatornának a jövőjét is megkérdőjelezheti. A bizonytalan jogi környezetben még egy folyószámlahitel meghosszabbítása is bajos lehet. A TV2 Media Group Holdings június 30-ai mérlegbeszámolója szerint 2014 végén a cégnek több mint 21 milliárd forintos kötelezettsége volt, amihez további 8,6 milliárd forint járult hozzá "olyan hosszú távú filmszerződésekhez kapcsolódóan, amelyek jövőben megnyíló filmek vetítési jogát tartalmazzák". A társaságnak tavaly 9,6 milliárd forintos árbevétel mellett félmilliárd forint vesztesége volt.