Választás 2019 - Miért nem működik jól a választási iroda rendszere?

Egy független, nemzetközi cégnek kellene auditálnia és ellenőriznie a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szoftverét, mert az az elmúlt napokban ismét működésképtelennek bizonyult - közölte a Demokratikus Koalíció (DK).
Domokos Erika, 2019. március 9. szombat, 16:30
Fotó: Shutterstock

Az NVI az Azonnali.hu portálnak elismerte, egy országos teszt során lefagyott a szoftver, így nem lehetett kapcsolatot tartani a vidéki irodákkal - mondta Rónai Sándor, a DK szóvője sajttájékoztatóján az MTI szerint. A politikus nem tartja véletlennek, hogy Pálffy Ilona, az NVI vezetője pár hete azt nyilatkozta, újabb forrásokra van szükség a választási rendszer javítása érdekében.

A rendszer hasonló hibát produkált a tavaly áprilisi parlamenti választásokon is, akkor több órán keresztül nem érkeztek friss adatok, majd több helyen a korábbinál kisebb részvételi adatot közöltek. Ez Rónai szerint választási csalás gyanúját veti fel.

Hogy ez ne ismétlődhessen meg, a DK arra szólítja fel a kormányt, hogy külső, független, nemzetközi céggel auditáltassa és ellenőriztesse a választási szoftvert, hiszen nem egy "dél-amerikai banánköztársaság" választását, hanem uniós választásokat tartanak.

Ha a Fidesz ezt nem oldja meg és újból felmerül a választási csalás gyanúja, akkor azt a DK "nem fogja véletlennek tekinteni".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2019.03.09 19:49

@europeer:
Kiszűrik a Soros-vírusokat, amelyeket mindenféle migráns csempészett bele a rendszerükbe, de nem a sok ukrán szavazó...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.09 18:37

Miért, miért?
Mert Magyarország jobban teljesít!
Jól működik az, csak most akarják beállítani a fideszre, de a renitens ellenforradalmár software nem akar együttműködni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html