Vallottak Mészáros Lőrinc cégei - ennyire sikeres a felcsúti milliárdos (frissítve)

Több mint duplájára nőtt az árbevétele és a nyeresége tavaly Mészáros Lőrinc R-Kord Kft.-jének. A vasútépítő cég 25 milliárd forintot tart bankbetétekben. A Mészáros és Mészáros Kft.-nek is sikerült dupláznia a bevételét tavaly, osztalékot 3,7 milliárd forintot fizetett.
Domokos Erika, 2018. május 31. csütörtök, 14:09
Fotó: Napi.hu / Szász Péter

Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó - lemondott felcsúti polgármester - csak belföldön tevékenykedő R-Kord Építőipari Kft.-je az előző évi 17 milliárdról 36,3 milliárd forintra növelte nettó árbevételét tavaly, az üzemi eredménye 3,8 milliárdról 7,5 milliárd forintra nőtt. Az adózott eredménye 3,6 milliárdról 7,5 milliárdra bővült a cég most leadott, 2017-es beszámolója szerint. Az eredményből osztalékot ezúttal nem fizettek ki, míg egy évvel korábban 3,6 milliárd forintot.

A vasúti pálya és felsővezeték építésével, vasúti biztosítóberendezések és távközlési berendezések gyártásával, kivitelezésével foglalkozó társaság rendszeres beszállítója az állami MÁV-nak és GYSEV-nek.

Üstökös

Az R-Kord 2013 márciusában került Mészáros Lőrinc tulajdonába, az évben még "csak" 822 milliós nettó árbevétele volt, majd 2014-ben 1,3 milliárdos, 2015-ben 6,5 milliárdos, 2016-ban pedig 17 milliárdos.

A cég a bankban több mint 25 milliárd forintot tart. Számlavezető bankjai az OTP, az MKB, a Duna Takarék, az FHB, a Gránit Bank és a B3 Takarék szövetkezet.

Teljes munkaidőben tavaly 131 dolgozót foglalkoztattak, akiknek 597 millió forint bruttó bért fizettek ki. A havi bruttó átlagbér 380 ezer forint volt. Személyi jellegű kifizetésekre összesen 833 millió forintot fordítottak tavaly.

A R-Kord a régi szabályok szerint 862 millió forint társaségi adót fizetett volna, de a társasági adókedvezménnyel élve (tao) 585 millióval, 277 millió forintra csökkentette a befizetett adó mértékét.

R-Kord Kft.-adatok (millió Ft)

20162017
Befektetett eszközök6 922,98 567,2
Tárgyi eszközök2 721,11 009,0
Befektetett pénzügyi eszközök4 200,57 553,8
Forgóeszközök16 995,242 403,0
Pénzeszközök5 072,325 313,9
- ebből bankbetétek5 069,925 308,9
Saját tőke4 619,88 532,6
Kötelezettségek19 241,241 048,4
Forrás: IM E-beszámoló portál

Az R-Kord Kft.-be olvad Mészáros másik érdekeltsége, a Vasútautomatika Kft., erről március végén döntött az R-Kord taggyűlése. A szombathelyi székhelyű Vasútautomatika az a cég, amelynek vagyonát egy Simicska-cégből szerezte meg Mészáros - írta korábban a 24.hu.


*bolgár leva

Az R-Kord részt vesz - egyebek mellett - a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel és a V-Híd Zrt.-vel (ami szintén Mészáros Lőrincé, valamint a feleségéé) közösen a Szántód-Balatonszentgyörgy, valamint a Fonyód-Kaposvár közti vasúti szakaszok felújításában nettó 72,4 milliárd forintért. Az R-Kord végezheti el a Prolan Irányítástechnikai Zrt.-vel együtt a Pusztaszabolcs és Dombóvár közötti szakasz központi forgalomirányító rendszerének kiépítését, nettó 7,4 milliárd forintért. Az R-Kord a V-Híddal közösen újíthatja fel a Debrecen és Ebes közötti vasútvonalat nettó 13,8 milliárd forintért.

75 milliárdos bankbetét az MM Kft.-nél
Mészáros Lőrinc és felesége tulajdonában lévő Mészáros és Mészáros Kft. közel 75 milliárd forintot tart bankbetétben. A cég szintén csak belföldön tevékenykedik, a nettó árbevétele 9,2 milliárdról 19,8 milliárdra nőtt tavaly, az adózott eredménye 1,7 milliárdról 3,7 milliárd forintra. A cégből kifizették a teljes nyereséget, azaz 3 milliárd 727 millió forintot osztalékként - derül ki az IM E-beszámoló portálra feltöltött beszámolóból. A kft. bevétele többek közt a szilvásváradi lovasközpont építéséből, a felső Tiszán árvízvédelmi munkákból, alvállalkozóként a Puskás stadion építéséből és a dél-balatoni vasútvonal felújításából származott.

Mészáros Lőrincék vagyonát a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listája 280 milliárd forintra becsülte, ami egy év alatt 160 milliárd forintos gyarapodást feltételez. Ezzel a lista ötödik helyéről a másodikra lépett előre az üzletember.

Visszaszóltak Mészáros Lőrincék a kritikusoknak - ezt a cikket olvasta már?

A kép forrása: Napi.hu/Szász Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.06.01 08:20

@Luftschutzbunker_Zwei: Nem jól tudod... az, hogy Lölő nevével találkozol mindenhol, ne tévesszen meg. Nem egy emberről, egy családról, még csak nem is kis csoportról van szó. Egy egész pókháló alakult ki a haveri körökből. A fidesz rendszere haverok tízezreit hozta jó anyagi helyzetbe, amiből egyébként még további százezrek profitálnak mint beszállítók. És emellett az átlagember életszínvonala is nő...

Egyet nem értek értelemszerűen egy ilyen rendszerrel, de vitathatatlanul profi munka, nem? Bangladest kár állandóan emlegetni mikor be vagy tintázva, az igazság az, bármennyire is fáj, hogy az emberek egyre jobban élnek itt többségében
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.01 01:25

Ilyen a világon nincs, hogy egyetlen cigányfamília nyúlja le egy országba érkező összes nemzetközi támogatást, plusz az ország összes nyereséges cégét, plusz az ország földjeit. Ilyen a világon nincsen, Ukrajnában se, Oroszországban se, Üzbegisztánban se, Tadzsikisztánban se. Ja, egy helyen mégis: Észak-Koreában. Tehát, papírunk van róla, hogy a világ két utolsó totalitárius kommunista rezsimjéhez tartozunk, a diktátorunk ráadásul egy tolvaj boxos meg a cigányfamíliája, Banglades hozzánk képest felvilágosult demokrácia, ide züllesztettek bennünket, visító ostoba hülye birka népet... Köszönjük meg az ingyenélő, adónkból kitartott féleszű hülyenyuggereknek, hogy Észak-Korea lett belőlünk, a világ szégyene és rászedett, kiröhögött birkái... Az egész világ rajtunk, ezen a hülye birka népen röhög...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Luftschutzbunker_Zwei, 2018.06.01 00:13

Mocskos tolvaj mutyibanda. Persze megérdemli az a hülye birka nép aki egy boxos tolvajt választ királyának, az ilyen hülye birka népnek a gatyáját is ellopja a cigány.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html