- Mennyire kell tartanunk attól, hogy hamisított műtárgyakkal találkozunk? Hogyan ismerhetők fel és szűrhetők ki a kereskedelmi forgalomból?

- A hamisítás a műkereskedelemmel egyidős, már az ókorban is volt rá példa. Jelenleg is világszerte rengeteg kétes eredetű alkotás mozog, és nálunk is ez jelenti az egyik legnagyobb piaci kockázatot. A kiszűrésükhöz elengedhetetlen a magas szintű szakmai felkészültség és tapasztalat, amellyel leginkább a nagy aukciósházak rendelkeznek. Egy-egy tárgy hozzáértő, alapos vizsgálata ugyanis nem egyszerű, sőt sokszor rendkívül összetett feladat, amelyhez megfelelő háttér, kapcsolatrendszer és az új technológiai lehetőségek használata szükséges.

- Önöknél hogyan zajlik ez a folyamat?

- Körültekintően, több szempontból, több fázisban vizsgáljuk a nálunk forgalomba kerülő vagy a hozzánk szakvéleményre behozott műtárgyakat. Mindenek előtt az alkotás előéletét kutatjuk, a legnagyobb biztonságot az adhatja, ha évtizedekre visszamenőleg követhető, hol volt, milyen eseményeken szerepelt, kik voltak a tulajdonosai. Ha minderre választ tudunk kapni, a helyzet igen egyszerű. Sok esetben azonban ennél jóval többre van szükség, ha a tárgy múltja rosszul dokumentált.

Ekkor következnek a mélyebb szakmai vizsgálatok, az alkotás anyagának elemzése, a kormeghatározás, művészettörténeti kutatás stb. Első körben ehhez modern fototechnikai eljárásokat alkalmazunk, majd szükség esetén az adott terület legavatottabb szakértőinek segítségét is igénybe vesszük. A BÁV-nál nagyban könnyíti a munkánkat, hogy egyedülállóan hatalmas, fél évszázadra visszamenő adatbázissal rendelkezünk. Ezen túlmenően egy olyan új szoftver fejlesztésének végefelé járunk, amely sokkal biztosabbá teheti és hosszútávon nagyban elősegítheti a hamisítványok kiszűrését a magyar műtárgypiacon.

- Sajtóhírek szerint azért még a legnevesebb nemzetközi aukciósházaknál is megtörténik, hogy hamis tárgyak kerülnek a közönség elé.

- Ez sajnos előfordulhat, ezért rendkívül fontos a nyilvánosság. Az aukciók előtti katalógusok és kiállítások nem csupán a tárgyak megismertetését szolgálják, hanem lehetővé teszik, hogy szakértők, az adott tárgycsoportban járatos gyűjtők jelezzék, ha valamely műtárgy esetében esetleg problémát látnak, valami az adatokkal nem stimmel. Ilyenkor még időben pontosítani lehet, vagy kiderülhet, hogy gond van az eredetiséggel. A BÁV maximálisan számít erre a segítségre, és minden ilyen jelzést örömmel fogad, mert a biztonságot, a megbízhatóságot tartja a legfontosabbnak.

Ennek jó példája volt a legutóbbi, tavaszi művészeti aukciónk előtt, hogy egy Tóth Menyhért festmény sajnos téves tárgymeghatározással került a katalógusunkba, de a festő legelismertebb szakértője erre felhívta a figyelmünket. Mi azonnal visszavontuk a képet az aukcióról, mivel még a legkisebb felmerülő kétely esetén is rögtön kivesszük a forgalomból a műtárgyakat. Ez nem csupán az aukciókra, de az üzleti forgalmunkra is igaz. A hamis műtárgyak kiszűrése érdekében rendkívül fontos az együttműködés a különböző tárgycsoportok szakértőivel.

(A cikk megjelenését a BÁV Zrt. támogatta.)