Válságban nyomul Mészáros Lőrinc, a Gallicoopot is bekapta

Magyarország legnagyobb és legsikeresebb pulykás cége, a szarvasi Gallicoop Zrt. sem tudott kitérni Mészáros Lőrincék felvásárlási rohama elől - derül ki a 24.hu cikkéből. A mezőgazdasági tevékenységet végző Szarvasi Agro Zrt.-t is megszerezték.
Domokos Erika, 2020. szeptember 11. péntek, 16:28
Fotó: Pexels - A kép illusztráció.

Nem akarok erről beszélni, így egyeztünk meg - kommentálta a 24.hu megkeresésére a tulajdonosváltásról szóló híreket Erdélyi István, a szarvasi Gallicoop Zrt. alapító-tulajdonosa.

A lap azt próbálta megtudni, kinek és miért adta el a cégét, amely Szarvas legnagyobb adófizetője, hiszen az április végén megejtett céges közgyűlésen még nyoma sem volt annak, hogy eladnák. A közgyűlési határozatok szerint 2019-ben 15 milliárd forint forgalom mellett csaknem 2 milliárd forint adózott eredményt értek el, és 1 milliárd forint osztalék kifizetéséről szavazhattak - olvasható a cikkben.

Az idei évre is milliárdos nyereséget terveztek. A Gallicoop vágta tavaly a hazai piacon az összes baromfi 5,5 százalékát, a pulykának pedig a 40 százalékát, nagyjából ennyivel részesedik a hazai piacból és egyben a legnagyobb pulykaexportőr is.

A lap piaci forrásból úgy értesült, hogy az adásvételi szerződést a héten a Talentis-csoporttal írták alá. A felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc birodalmában az agrárérdekeltségeiket külön cég fogja össze, ez a Talentis Agro Zrt., valószínűleg ebbe a körbe kerül a Gallicoop is. A cégnyilvántartásban és a Gazdasági Versenyhivatal honlapján még nincs nyoma a tulajdonosváltásnak.

A Szarvasi Agro-csoportot is megvették
A Mészáros-csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. vételi ajánlatot tett a Szarvasi Agrár Zrt.-t és más leányvállalatokat is magába foglaló Szarvasi Agro Zrt. megvásárlására - írta tegnap a Magyar Nemzet. A társaság több mint 2600 hektáros birtoktesten folytat növénytermesztést, ebből 1075 hektáron biogazdálkodást végez. Főbb tevékenységei közé tartozik 800 darabos állománnyal a tejhasznú szarvasmarhatartás, a rizs- és szemestermény-feldolgozás, malomipari tevékenység, a tejfeldolgozás és a sajtkészítés.
Ezzel az akvizícióval a Talentis Agro gazdálkodásba bevont földterületeinek nagysága meghaladja majd a 45 ezer hektárt, amelyből több mint 34 ezer hektár szántó, a holdingba tartozó vállalatainak száma 39-re, a cégcsoportban foglalkoztatott munkavállalók száma pedig 1150-re nő - sorolta büszkén a cég.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Totya55, 2020.09.11 17:07

mészárost már el kellene tiltani minden vásárlától, lásd mátrai hőerőmü mert megvette ée eladta és többet kaszált jóval mint amiért vette, a kormány közpénzből vette meg 70 milliárd ft ért kb szélhámos
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html