Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sem a taxis személyszállítással foglalkozó társas vállalkozások, sem az egyéni vállalkozók száma nem csökkent drasztikusan a koronavírus-járvány első hullámának hónapjaiban. A kevésbé tőkeerős egyéni vállalkozások azonban jelentősebb veszteségeket szenvedtek el - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A taxizással foglalkozó cégek száma hazánkban kisebb megszakításokkal, kis mértékben csökkent. Idén júliusban 20 darabbal kevesebb működő cég (738 darab) volt a piacon, mint 2019 hasonló időszakában (758 darab).

A járvány által leginkább érintett három hónapban a vállalkozások száma 10 darabbal csökkent, ez elsősorban az új cégek alapításának visszaesésével magyarázható. Az április volt az abszolút mélypont, amikor egyetlen egy ilyen profilú vállalkozást sem jegyeztek be, ugyanakkor ebben szerepet játszhat a cégbíróságok működésének lassulása, valamint a cégalapítások közzétételének csúszása is.

A a taxisok derékhadát alkotó egyéni vállalkozásoknál a kép már nem ilyen kedvező. A 2020 márciusi értékhez képest június végére mintegy 160 szolgáltató tűnt el a piacról és 6891 maradt. A megszűnések száma is folyamatosan emelkedett. Amíg márciusban 11 egyéni vállalkozás húzta le a rolót, addig ez a szám júniusra 73-ra ugrott.

Az alapításoknál is az április hozott negatív rekordot, mindössze 17 vállalkozói igazolványt váltottak ki. Ezzel együtt látható, hogy a taxis vállalkozók megpróbálnak kivárni, hiszen a szüneteltetések száma folyamatosan emelkedett, tehát bíztak abban, hogy az első hullám levonulásával és a turizmus, vendéglátás beindulásával újra indíthatják a taxis szolgáltatásokat is. A vizsgált időszakban a működő egyéni vállalkozások számához viszonyítva a szüneteltetett egyéni vállalkozások aránya a márciusi 14,33 százalékról, júniusra 16,57 százalékra emelkedett.

A kevéssé tragikus cégstatisztikák mögött a kormány által kidolgozott szolgáltatásspecifikus intézkedések hatásai is megmutatkoznak. A veszélyhelyzet kihirdetésének hatására az Országos Taxis Szövetség szerint csak Budapesten 7 ezer helyett 2-2,5 ezer taxi közlekedett, a fuvarszám pedig 80-90 százalékkal esett vissza. Ennek kompenzálása céljából elsőként a taxisok számára adott mentességet a kormány a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) fizetése alól június végéig. Ezután a kormány felmentés adott a szolgáltatóknak a 2015-ös taxirendelet hatálya alól. Ezzel megkönnyítették az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem végzését a taxis vállalkozások számára.

A piac szereplő azonban nem lélegezhetnek fel. A nyár végéig hatályban tartott rendezvényekre vonatkozó korlátozásoktovábbi jelentős bevételkiesést okoz a taxisoknak. Ez tovább apaszthatja számukat a jövőben - írta elemzésében az Opten.