Változás a tokaji borvidék felügyeletében

Új vezető került a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács élére. A Tokaj Kereskedőház idén eddig 52 ezer mázsa szőlőt érkezett be a gazdáktól.
MTI-Eco, Napi.hu, 2015. október 21. szerda, 14:17
Fotó: Napi.hu

Még tart a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken, a térség legtöbb szőlőt felvásárló cége, az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. minden korábbinál többet fizet a termésért - közölte a társaság az MTI-vel. A tájékoztatás szerint kilónként átlagosan 250 forintot fizetett a tokaj-hegyaljai gazdáknak a társaság az eddig beérkezett 17 mustfokot meghaladó minőségű szőlőért, október közepéig a kereskedőházzal szerződött termelők kétharmadától már 52 ezer mázsa szőlő érkezett be a borászathoz.

A 2015-ös évjáratban a Tokaj Kereskedőház Zrt. kizárólag a 17 mustfok feletti cukortartalmú, egészséges szőlőből készíti a Tokaji eredetmegjelölésű borait.

A gazdák elégedettek az árral, az állami cégnél alkalmazott differenciált árképzés az egész régió felvásárlási áraira pozitívan hat, hiszen a Tokaj Kereskedőház az összes megtermelt szőlőmennyiség körülbelül 35 százalékát vásárolja fel alapanyagként, valamint a teljes borvidék bortermelésének 40 százalékát adja, így az általa alkalmazott felvásárlási árak kihatnak a térség egészére - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. az idén a tervek szerint mintegy 10 ezer tonna szőlőt, 750 mázsa aszúszemet vásárol fel, több mint 1600 termelőtől. A cég korábbi tájékoztatása szerint idén a múlt évihez hasonló, 2 milliárd forint körüli árbevétellel számolnak.

Kedden vezetőváltásról döntött a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanács. A tegnapi ülésen leköszönt Tombor András elnök, a miniszterelnök korábbi külpolitikai tanácsadója - értesült a Népszabadság. Tombor a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnökeként a tanács tagja marad, de az elnöki posztot Héjj Dávid, a Miniszterelnökség miniszterelnöki biztosa veszi át, aki Lázár János bizalmi embere, volt kabinetfőnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK