Változás jön a klímaberendezéseknél

Több lépcsőben szigorítja Magyarország a klímaberendezéske vonatkozó előírásokat, változnak a forgalomba hozatali szabályok.
Németh Géza, 2017. szeptember 13. szerda, 15:49
Fotó: Napi.hu

Jövő év első napjától csak előírt hatásfokú klímaberendezések és ventilátoros konvektorok hozhatók forgalomba, majd szeptember 26-tól tovább szigorodnak a feltételek - derül ki a Magyar Közlönyből.

Az EU fokozatosan készíti el az energiával működő termékek hatásfokait szabályozó rendeleteket, amelyek automatikusan alkalmazni kell minden tagállamban.

Magyarország 2018 január elsejei és szeptember 26-i hatállyal átveszi azt a múlt évi uniós bizottsági rendeletet, amely a

  • légfűtő berendezések,
  • a hűtőgépek
  • és a ventillátoros konvektorok

szezonális hatásfokait határozza meg. Korábban már született ilyen átvett előírás a gáz- és egyéb kazánokra, valamint a vízmelegítőkre.

Az elvárt hatásfokot szezonális helyiségfűtési hatásfoknak hívják és ez a használati szezonban  a működtetéséhez szükséges energia, valamint az éves energiafelhasználás hányadosa.

Az uniós rendelet melléklete tartalmazza azokat a szezonális helyiségfűtési hatásfokokat, amelyeket két lépcsőben kell betartani, és ha egy termék ennek nem felel meg, akkor nem hozható forgalomba.

A száraz tények

A légfűtő berendezés lényege az, hogy a helyiségen kívül van a hőtermelő egység és a meleg levegőt ventilátor fújja be - csatornákon - a helyiségbe. Az első lépcsőben (január 1-től) a 10 kilowattnál kisebb teljesítményű ilyen berendezések hatásfoka 68 százalék, míg a második lépcsőben 78 százalék. Az elektromos hőlégbefúvóknál az első lépcsőben 30 százalék, míg a másodikban 31 százalék a megkövetelt hatásfok. Az elektromos motorral hajtott levegő-levegő típusú hőszivattyúknál pedig 133, illetve 137 százalék a hatásfok. (Sokan ráhajtottak az ingyenpénzre)

A következő termékcsoport a hűtő - légkondicionáló - eszközöké. Ezekből kettőt emelünk ki. Az elektromos motorral hajtott, 400 kW-nál kisebb mért hűtőteljesítményű levegő-víz típusú komfortléghűtők első lépcsős hatásfoka 149 százalék, míg a szeptembertől hatályos második lépcsőben már 161 százalék. A lakásokban használt kompakt légkondicionáló berendezésekre - az előbbi sorrendben - 117 és 138 százalékos hatásfokot határoz meg az uniós rendelet.

A harmadik termékcsoport a ventilátoros konvektoroké (szaknyelven ez a fan-coil). Ezek nem tartalmaznak sem fűtő- sem pedig hűtő eszközt, csövön kapják télen a meleg, nyáron pedig a hideg folyadékot és a beléjük szerelt ventilátor fújja ki a meleget, illetve a hideget. Ezekre nincs a rendeletben hatásfok-előírás, mindössze a termék jellemzőire vonatkozó tájékoztatóban kell közölni a fűtő- és hűtő teljesítményt, a villamos energia bevitelt és a hangosságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK