Változások előtt a budapesti kamara

Két hónappal a vezetőségváltás után új küldöttgyűléssel folytatta a változásokat a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara (BKIK) küldöttgyűlése. Krisán László a szervezet elnöke az egyéni érdekek és paktumok nélkül működő kamara mellett tette le a voksot - ennek megfelelően módosítják a szervezet működését meghatározó szabályokat.
Szakonyi Péter, 2017. május 31. szerda, 15:43
Fotó: Napi.hu

Egyéni érdekek és háttér paktumok nélkül működő budapesti kamara mellett érvelt Krisán László a BKIK elnöke, és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetője is a fővárosi szervezet szerdai küldöttgyűlésén.

Az elmúlt hónapokban súlyos válságon átment szervezet megújulására a két hónappal ezelőtti küldöttgyűlés tette meg az első lépést.

Az akkor megválasztott elnök, Krisán László a szervezet mai küldöttgyűlésén új alapszabályra tett javaslatot.

Krisán László az MTI szerint kifejtette: az új alapszabály kinyitja az ajtót a korábbi struktúra megváltoztatására, új szervezet létrehozására ad lehetőséget a korábbi szűk mozgástér helyett.

A vállalkozói bizalom építését szolgálja, hogy a vállalkozásoknak bebizonyítják: a kamara szolgáltat, segítséget ad a vállalkozásoknak, tehát ellenértéket nyújt az önkéntes kamarai tagságának, illetve a regisztrációt megfizető fővárosi vállalkozásoknak.

A BKIK elnöke szerint a fővárosi kereskedelmi és iparkamara eddig nem mutatta be a vállalkozásoknak, így nem is tudnak róla, hogy milyen mennyiségű és minőségű ingyenes szolgáltatásokat vehetnek igénybe.

A megújulás részeként a BKIK minden olyan uniós és hazai pályázaton elindul, amellyel a vállalkozásoknak hasznos szolgáltatást tud nyújtani. A főváros és a kerület vezetésével új alapokra helyezik a kapcsolatot, és a kamara közvetíti az üzleti szféra álláspontját, véleményét a konkrét kérdésekben, segítve ezzel az adott szintű gazdasági döntéshozók munkáját.

Ezt megelőzően Parragh László az MKIK elnöke fogalmazta meg azokat az alapelveket, amelyek mentén szükségesnek és elképzelhetőnek tartja a budapesti szervezet megújulását.

Parragh szerint a szervezet tekintélyének vissza szerzésére csak akkor van lehetőség ha a szakmaiság, a szervezettség, az átláthatóság érvényesül. A személyes  érdekek helyett a vállalkozók érdekeinek képviseletére van szükség, s ebben nem lehet kompromisszum. A küldöttgyűlésnek döntenie a válsághelyzetből való kiútról.

Az új alapszabályt a küldöttgyűlés döntő többséggel elfogadta. A budapesti kamara küldöttgyűlése meghosszabbította a BKIK 2016. évi mérlegének elkészítési határidejét hatvan nappal, miután a kamara leányvállalatai és a céltartalékok további könyvvizsgálata szükséges. A 2016. évi BKIK-mérleg elfogadása ősszel várható.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.05.31 18:57

Vállalkozók!
Aki úgy érzi, hogy a kötelező kamarai tagdíj, vagy a regisztráció csak felesleges lehúzás, ingyenebéd a kamara vezetőinek, akkor jövőre szavazz a tetves fidesz ellen.
Gondold át, mit adott neked a kamara, és mit vett el.
----------
A másik:
Van ingyen ebéd ugye?! A kamarai vezetőknek például van. És jól is érzik magukat abban a tudatban, hogy ismét kilobbizták a vállalkozók pénzét. Tudnak úgy naponta élni, az utcán járni, hogy sokan leköpnék őket, és azt kívánják, gyógyszerre költsék a kamarai tagdíjat. Van pofájuk a vállalkozó eltartottjainak lenni, és kinyúzott pénzből fizetést adni, azt megszavazni maguknak. Van ingyen ebéd népnyúzásból. A kamara ne legyen kötelező, még regisztrációs díjjal sem! Qva nagy nép- és vállalkozónyúzás megy ebben az országban. Csökkenő bürokrácia mi?! Felsorolni is képtelenség, mennyiféle adó van. Még mindig érdemes szlovákoknál, románoknál, osztrákoknál céget alapítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html