Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Megélénkült a hirdetők érdeklődése az új lehetőségek, így a termékelhelyezés iránt is - mondta Vidus Gabriella, az RTL Klub mellett több televíziós csatorna hirdetését értékesítő R-Time ügyvezető igazgatója. A magyar piac számára teljesen új dologról van szó - tette hozzá -, amit meg kell ismerni, meg kell tanulni, az év első szakasza erről az ismerkedésről szól.

A termékelhelyezés újfajta gondolkodásmódot igényel és egy az eddigieknél sokkal szorosabb együttműködést a hirdető, az ügynökség, valamint a csatorna között. Megyeri András, a TV2 üzletfejlesztési osztályvezetője is arról számolt be, hogy számos ügyfelük kezdett el érdeklődni az új médiatörvény kínálta lehetőségekről. A tárgyalások szempontjából jó időben van a televízió, hiszen sok ügyfélnél még zajlik az egyeztetés az éves megállapodásokról. Szinte mindegyik hirdetői szektorból érkezik megkeresés, de egyértelműen az fmcg-k a legélénkebbek - mondta Vidus. Ami az árazást illeti, még nem alakult ki végleges koncepció. A termékelhelyezés mindenképp prémium reklámkörnyezet, miután a termék a műsorszámon belül tud megjelenni. A megjelenések értékének meghatározása viszont nem egyszerű, mivel sok esetben nem kiszámítható azok intenzitása. Különbséget kell tenni emellett a spontán, valamint az előre megírt termékelhelyezések között.

Az újszerű reklámhordozók és megoldások esetében nehéz a dolgunk, mert az eddig megszokott sémákat nem minden esetben lehet alkalmazni - magyarázta Megyeri. Az ilyen megjelenések nem csupán hirdetői felületek, hanem a TV2 márkáinak ismertségét és elfogadottságát is vásárra viszik. Az árak egyediek, hiszen a puszta megjelenésszámnál többet jelent egy-egy ilyen hirdetés, ennek ellenére meg kell őrizni az összehasonlíthatóság elvét, hogy a hirdető könnyen felmérhesse, az új megoldás vagy a hagyományos kommunikáció előnyösebb-e neki. Vannak témák, amelyekre továbbra is a hagyományos megoldások a leghatékonyabbak - felesleges lenne például kombájnokat elhelyezni egy stúdióban.