Változik a vonatközlekedés a hosszú hétvégén

Mindenszentekhez, halottak napjához, a munkaszünethez és az őszi iskolai szünet végéhez igazodva változik a vonatközlekedés rendje: október 31-én a pénteki, november 1-jén a szombati, 2-án és 3-án az ünnepnapi, 4-én a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Négy nap alatt ötszázezer utasra számít a vasúttársaság, ezért már ma érdemes elővételben megvenni a menetjegyeket és helyjegyeket.
Domokos Erika, 2018. október 31. szerda, 11:25
Fotó: Napi.hu

A MÁV-Start a hosszú hétvégén a személy-, sebes- és gyorsvonatokon kívül is több mint 200 InterCity-t indít. Ezeken a jelentős felkészülés és a növelt kapacitás ellenére - egyes népszerűbb utazási időpontokban - gyorsan megtelnek a vonatok, ezért érdemes elővételben, utazás előtt legalább egy nappal megvenni az InterCity menet- és helyjegyeket. Az InterCity vonatok mellett a közlekedő gyors-, sebes- illetve személyvonatokat is választhatják az utasok - írta közleményében a MÁV.

A hosszú hétvégén a helybiztosítással közlekedő vonatok foglaltságának adatai október 31-én kora délutántól a MÁV-csoport honlapján megtekinthetőek. Az adatokat - tájékoztató jelleggel - naponta háromszor frissíti a MÁV-Start.

A legnagyobb utasforgalomra a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Záhony és Budapest-Cegléd-Szeged vonalakon számít a vasúttársaság.

A MÁV-Start vasárnap 15:35-kor mentesítő vonatot indít Győrből Budapestre; a 400 ülőhelyes, modern, akadálymentesített Flirt motorvonat Komárom, Tata, Tatabánya, Kelenföld állomásokon is megáll.

A Budapest-Nyíregyháza-Záhony vonalon azonban - a pályafelújítás miatt - a Nyíregyháza-Debrecen-Budapest viszonylatú Televonaton kívül nincs lehetőség mentesítő vonat indítására azokban az időszakokban, amikor a legnagyobb utasforgalom várható. Egyes minőségi távolsági vonatok, melyek egyben nemzetközi viszonylatokban közlekednek (pl. a railjetek, EuroCity-k) szintén nem erősíthetőek - magyarázta a vasúttársaság.

Érdemes a csúcsidőn kívüli - a menetrendi keresőben @ jellel jelölt - járatok között is keresgélni. Az általában alacsonyabb kihasználtságú, csúcsidőn kívül közlekedő járatokkal ugyanis 20 százalékos kedvezménnyel lehet utazni tavaly december óta, amennyiben legalább 100 kilométer távolságra online vásárolt e-vonatjeggyel veszik igénybe - hívta fel a figyelmet a MÁV.

A nyírségi megyeszékhelyről Debrecenen át a fővárosba tartó utasforgalom egyenletesebb elosztása érdekében szeptember végétől vasárnapi közlekedési napokon, a délutáni csúcsidőszakban Televonat néven indult új távolsági járat - egyelőre kísérleti jelleggel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.31 13:49

szokásos vasárnapi menetrend?
Egyáltalán a mávnál mi az, hogy menetrend?
Mert még akkor sem tartják, ha épp nincs javítás, akadály egy adott szakaszon.
Két vasútállomás között, semmi fennforgás, a vonat pedig megy vagy 5-tel. Érted, öttel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html