Egyre célirányosabban használják bankkártyáikat és az elektronikus csatornákat a CIB Banknál folyószámlával rendelkező lakossági ügyfelek: a pénzintézet adatai szerint csupán 40 százalékuk vesz fel havonta legalább egyszer készpénzt a számlájáról.

Az MNB adatai szerint a magyarországi kártyabirtokosok átlagosan 5,9 alkalommal fizetnek egy hónapban bankkártyával, és egy fizetés alkalmával jellemzően átlagosan 7 376 forintot költenek, míg az érintéssel történő fizetést lehetővé tevő kártyákkal az átlagos tranzakciós érték ennél alacsonyabb, 5 551 forint, melynek vélhetően az az oka, hogy a kis összegű, eddig jellemzően készpénzzel történő fizetéseket felváltotta az ezt a fizetési módot lehetővé tevő plasztikok használata.

A CIB ügyfeleinél a bankkártyás fizetések száma jellemzően magasabb, mint a piaci átlag. A legtöbbet élelmiszer-vásárláskor használják a CIB-ügyfelek a kártyát, utána következnek az éttermek, a gyógyszertárak, az áruházak, a benzinkutak, a ruhaboltok, de sokan fizetnek kártyával a közműszolgáltatóknál, a taxikban, illetve tömegközlekedéssel kapcsolatban, az elektronikai áruházakban, a telekommunikációs szolgáltatóknál, valamint a sporttal, szabadidős tevékenységgel kapcsolatos üzletekben és a játékboltokban is - adta hírül a pénzintézet.

A legkisebb összeg, amit CIB-es kártyával fizettek, 0,01 forint volt, míg a legnagyobb csaknem 20 millió forint.

Azok közül, akik vesznek fel készpénzt, 50 százalék havonta egyszer teszi ezt meg. Hitelkártyáját a túlnyomó többség csak vásárláshoz veszi elő.

A bank adatai szerint a folyószámlával rendelkező ügyfelek havonta átlagosan egynél több átutalást indítanak, csoportos beszedési megbízást pedig a számlatulajdonosok közel fele állított be. Az összes lakossági átutalási tranzakció 98 százaléka már online csatornán történik, ennek több mint a harmada a CIB Bank mobilalkalmazáson keresztül. A 2016-ban elindított mobilapplikáció népszerűsége töretlen: az internetbankkal rendelkező lakossági ügyfelek mintegy fele rendelkezik vele.

Fotó forrása: Földi D. Attila/Napi.