Van, aki megússza a távhőár-emelést

A tatabányai erőmű moratóriumot hirdetett a távhő áremelésre.
NAPI, 2010. július 1. csütörtök, 12:39
Fotó:

A világpiaci gázár emelkedése, illetve a dollár felértékelődése több mint 30 százalékkal növelte 2010 első félévében a távhőtermelés költségét, mely a távhődíjak jelentős emelkedését indokolja 2010 július elsejétől. A Tatabánya Erőmű Kft. szakmai résztulajdonosa, az ELMIB Energetikai Zrt. ugyanakkor a kormány által bejelentett energiaár-moratóriumra tekintettel megállapodott Tatabánya önkormányzatával, hogy az erőmű július elseje után is a 2010 első félévében érvényes termelői távhő-díjakat alkalmazza - közölte a cég. Az önként vállalt moratórium az új kompenzációs díjmechanizmus alapelveinek megismeréséig tart.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a távhő ára Tatabányán nem emelkedik, az Erőmű a 2010 első félévére vonatkozó díjakon számol a kormányzati szándékok megismeréséig, fenntartva a jogot költségei későbbi elismertetésére.

A Tatabánya Erőmű Kft. bízik abban, hogy az új ármechanizmus és a szakmai egyeztetések nyomán az erőmű költségeit a lakossági terhek növekedése nélkül kompenzálják. Ennek lehetséges mikéntjére azonban a kft. közleménye nem tér ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK