Ha más nem is, a riasztószerek forgalmazói vélhetően örülnek a szúnyoginváziónak. A rovarirtó szerek kiskereskedelmi értékesítése várhatóan megugrik, az ágazat a tavalyinál is jobb szezont zárhat - mondta el Szikszai Ágnes, a Spotless Hungary Kft. munkatársa. A Vape termékeket forgalmazó cégnél az elektromos készülékek mellett a különféle bőrre kenhető, szúnyogriasztó aeroszolok a legkeresettebbek.

A jó nyári forgalomban nem mindenki ilyen biztos. Az időjárás-előrejelzések, illetve az eddigi adatok alapján csak enyhe javulást várnak tavalyhoz képest a Chemotox termékeket forgalmazó Sara Lee Hungary Zrt.-nél. Május-júniusban a rovarirtó kategória értékben mért forgalma nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest - mondta el Bardoly Anna, a márka termékmenedzsere a Nielsen piackutató eredményei alapján.

Elsősorban a júliusi és az augusztusi forgalomnövekedésben bízik a cég, főként az elektromos riasztószerek szegmensében, miután az erős szezonkezdés (április, május) után elmaradt az értékesítés a várttól. Máshol épp az idénykezdés volt rosszabb, a gyengülő gazdasági helyzet miatt mind a kisebb viszonteladók, mind pedig a nagyobb hálózatok csak kisebb mennyiségben töltötték fel polcaikat - mondta Patocskai István, a Biocorp Kft. ügyvezetője. A Biolit termékek forgalmát csak a júniusi esőzések lendítették fel, jelenleg az aeroszolok fogynak a legjobban - tette hozzá Patocskai.

A viszonteladók tapasztalatai az optimisták várakozásait igazolják. Megugrottak a szúnyog elleni védekezőszerek eladásai júliusban, úgy tűnik keveset rendeltek az időszak elején - értesült lapunk a Baumax áruházlánctól. Ötvenhat százalékkal nőtt egy 150 ml kiszerelésű szúnyog- és kullancsriasztó kenőcs forgalma, hasonlóan nagy mértékben (50 százalékkal) emelkedett egy másik spray eladása is. A testre kenhető szerek mellett az egyik spirál alakú füstölőből is 31 százalékkal több fogy, mint előző hónapban.