Van, ami erőteljesen bővül Magyarországon

Egyre jelentősebb a magyarországi faktoringpiac, az év első kilenc hónapjában éves szinten 40 százalékkal 1205 milliárd forintra nőtt a faktorált forgalom Magyarországon, a leginkább a kis- és középvállalkozások (kkv-k) veszik igénybe a faktoringot.
MTI, 2016. december 18. vasárnap, 10:39
Fotó: Napi.hu

Baltay Zsombor, a német tulajdonosi hátterű Grenke-csoporthoz tartozó GF Faktor vezérigazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tapasztalataik szerint a vállalkozások egyre nagyobb arányban adnak be számlákat faktoring finanszírozásra.

A faktoring segítségével a vállalkozások rugalmasabban kezelhetik a pénzügyeiket. A faktorálás vagy faktoring követelésvásárlást jelent, amelynek során egy vállalkozás a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladja egy pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre kifizeti a cégnek. Ezáltal a vállalkozások az eladott termékeik vagy szolgáltatásaik értékéhez lényegében azonnal hozzájutnak, a faktoring konstrukciók így sokkal rugalmasabbá, tervezhetőbbé teszik egy-egy vállalkozás pénzügyeit, és ez nagyban javíthatja a likviditásukat.

A GF Faktor vezérigazgatója szerint leginkább a kereskedelemben, valamint a termelő és szolgáltató ágazatban érdekelt vállalkozások használják ki a faktoringban rejlő lehetőségeket. Baltay Zsombor szerint a jövőt a faktoring finanszírozás egyszerű és átlátható digitális platformokra átterelése jelenti, amit a Grenke leánycége stratégiai jelentőségűnek tart.

A társaság a következő években további lendületes fejlődést vár a magyarországi faktoring piacon. Ezen belül a GF Faktor Zrt. célja, hogy idén elérje a 7 milliárd forintos faktorált forgalmat, a következő években pedig további két számjegyű növekedést érjen el. A GF Faktor egyébként már 2015-ben is jelentősen bővült: a befolyt kamatok, a kamatjellegű és egyéb bevételek megközelítették a 128 millió forintot, ami 27 százalékos növekedésnek felelt meg éves összevetésben. A bruttó faktorált forgalom 2014-hez képest 25 százalékkal 6,5 milliárd forintra nőtt.

A GF Faktor a német Grenke-csoport tagja. A csoport jelentős fejlődés ért el az elmúlt időszakban, ugyan még csupán a tavalyi adatok állnak rendelkezésre, ezek szerint a nettó bevétel 2015-ben 21 százalékkal 191,2 millió euróra, a nettó profit pedig 24,3 százalékkal 80,8 millió euróra nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK