Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CRCB kutatói öt szempont szerint pontozták a három ország közbeszerzési hatóságainak honlapjait, pontosabban a közbeszerzési adatbázisokat. Zambiáé 5 pontot kapott, Bangladesé 4-et, Magyarországé 1-et - írta a Zoom.hu a kutatásra hivatkozva. (Az osztályozás 1-től indult, az 5 pont kiválót jelent.)

A magyar közbeszerzési adatbázis átláthatatlansága és kezelhetetlensége áttételesen azt jelenti, hogy a magyar közbeszerzési rendszer átláthatóságával vannak gondok. Minél könnyebben és minél több paraméter szerint kereshető egy közbeszerzési adatbázis, minél könnyebb belőle adathalmazokat kinyerni, annál könnyebb dolguk van a kutatóknak, és annál könnyebben tudnak fényt deríteni a problémákra - jegyzi meg cikkében a lap.

A hirdetmények félrecímkézése is nagy probléma. Ha valaki az elnyert közbeszerzéseket keresi, de ezek egy része mondjuk szerződésmódosításnak lett félrecímkézve, akkor azokat értelemszerűen nem fogja megtalálni, így fals adatokat kap. A hirdetmények félrecímkézése a Korrupciókutató Központ szerint 2016-ban még egyáltalán nem fordult elő, 2017-ben viszont durván elszaporodtak az ilyen esetek: 33 603 esetből 7955-nél a hirdetmény típusa rosszul volt feltüntetve.

Tavaly soha nem látott pénzt költöttek el közbeszerzésen Magyarországon: 3457 milliárd forint sorsáról döntöttek a közpénzt felhasználó szervezetek. Erről, valamint a magyar rendszert ért kritikákról itt olvashat.

A magyar hatóság honlapjának nincs angol nyelvű változata, vagyis csak olyanok tudják használni, akik értenek magyarul. A bangladesi hatóság honlapjának van angol változata, a zambiainak pedig csak angol verziója van (Zambia hivatalos nyelve az angol). Bővebben a témáról Zoom.hu-n olvashat.