Váratlan lépés - nagy elbocsátást ígér az egyik autópari cég Magyarországon

Mintegy 800 dolgozóját elbocsátja a Lear Corporation Hungary Kft. - állítja a Lear Szakszervezet. Az amerikai tulajdonú cég vezetése a napokban jelentette be a munkavállalók felé, hogy befejezi autóüléshuzat-gyártó tevékenységét hazánkban.
K. Kiss Gergely, 2017. április 10. hétfő, 14:14
Fotó: Napi.hu

Az érdekképviselet közleménye szerint december 31-ig a jelenleg foglalkoztatottak létszámát fokozatosan leépítik: a termelés egy részét felfüggesztik, egy másik részét pedig alacsonyabb bérköltségű országokban található telephelyeire helyezik át.

A munkavállalókat sokként érte a hír, hiszen semmi nem utalt erre a drasztikus lépésre. A móri telephely több mint 24 éve működik hazánkban, prémium kategóriás személygépjárművek autóülés huzatát készítette. A munkatársak túlnyomó többsége szakképzett varrónő, akik számára az elhelyezkedés szakmaterületükön nem lesz könnyen megoldható.

A létszám-leépítések ütemezéséről és a munkatársak szociális helyzetét javítandó intézkedésekről a cég vezetése a szakszervezettel és üzemi tanáccsal megkezdte az egyeztetéseket.

Kivették az eredményt, mire készülnek?

A Lear Corporation Hungary Kft. négy üzemet működtet hazánkban. Gödöllőn, illetve Gyöngyösön személyautókba építhető elektromos kábelkorbácsokat gyártanak, Móron konfekcionált autóülés-huzatokat, míg Győrött komplett autóüléseket állítanak elő. A társaság idén februárban 3420 főt foglalkoztatott a Céginfo.hu adatai szerint.

A társaság legutóbbi, 2015-ös beszámolója szerint 232 milliárd forintnyi árbevételt (748 millió eurót) és 11,3 milliárd forint eredményt ért el, az eredményből és az eredménytartalék igénybevételével összesen 15 milliárd forint osztalékot fizettek ki az üzleti év végén a tulajdonosnak, amely a Luxemburgban bejegyzett Lear East European Operations S.a.r.l. A cég a megelőző három évben nem fizetett osztalékot.

A minisztérium segítséget ígér
A Nemzetgazdasági Minisztérium, közleménye szerint fokozott figyelemmel kísérik a Lear Corporation munkavállalóinak sorsát.

Az OFA Nonprofit Kft. mindent megtesz az elbocsátandó dolgozók mielőbbi elhelyezkedésének elősegítése érdekében. Az OFA kész azonnali beavatkozásra a móri cég esetében is, még a tényleges elbocsátások kezdete előtt. Az érintett 800 munkavállalónak szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve különböző munkaerő-piaci programokba való bevonással segíthet.

Szerintük a legfontosabb, hogy a dolgozóknál a munkából-munkába elv érvényesüljön, ennek érdekében állásbörzék szervezése, folyamatos ügyfélszolgálat biztosítása, csoportos tájékoztatók tartása, illetve a környező munkáltatók felderítése is megvalósulhat a kormányhivatallal együttműködésben.

Képünk illusztráció (forrás: Pixabay).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.11 13:27

@ablakzsiraf: akkor jól megcsinálták ezt is... Mellesleg a "bérköltségből" a bérek eddig is bangladesi szintűek voltak, csak a rárakott adók norvégok, amiből a mutyibandát és ingyenélő szavazóit eltartatták. Úgy látszik, most vége a játéknak.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.04.11 13:08

@Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto:
A minimálbér emelés egyszerűen drágává tette a varrónőket, akiket eddig éhbérért foglalkoztatott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dr_Hibb_Antal_okleveles_ebado-szakerto, 2017.04.11 12:34

"egy másik részét pedig alacsonyabb bérköltségű országokban található telephelyeire helyezik át."

Nocsak... már a multik se tudják/akarják eltartani tovább nyuggereinket, segílyeseinket és mutyielvtársainkat?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html