Váratlanul leállt az egyik legnagyobb magyarországi webáruház - milliárdos csalás miatt nyomoznak

Leállt a Mall.hu webáruház, a NAV ugyanis 4,5 milliárdos költségvetési csalás miatt nyomozást indított. A nyomozók razziát tartottak a cégnél, ennek célja "egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása" volt.
Csernátony Csaba, 2017. november 14. kedd, 16:47
Fotó: Napi.hu

Kedden a Mall.hu kirendeltségein razziát tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza délután elment a Mall.hu Lehel tér közelében lévő kirendeltségére, átvételi pontjára, de az zárva volt. A bejáraton egy üzenet volt, miszerint technikai okok miatt zárva tartanak.

A Mall.hu weboldalán is a következő üzenet jelenik meg: "Tájékoztatjuk, hogy átvételi pontjaink és ügyfélszolgálatunk technikai okok miatt jelenleg nem elérhető."

Lecsapott a NAV

Kérdésünkre a NAV közölte: a NAV pénzügyi nyomozói az NNI Vagyonvisszaszerzési Hivatalával együttműködve nagyszabású, országos akciót hajtottak végre, aminek célja egy webáruház alá szervezett, cégláncolatokat működtető bűnszervezet felszámolása. A bűnszervezet tagjai ellen 4,5 milliárd forint összegű költségvetési csalás miatt folyik a nyomozás.

Papíron veszteséges a cég

A Mall.hu-t működtető Internet Mall Hungary Kft. éves beszámolói szerint 2014 és 2016 között 9-11 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 0,9-1,6 milliárdos veszteséget termelt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A magyar cég közvetlen tulajdonosa a hollandiai bejegyzésű Netretail Holding B.V. Az anyavállalatot 2015-ban vásárolta fel a cseh hátterű Rockaway Capital nemzetközi tőkebefektetési vállalat. (A Rockaway-é az arukereso.hu-t működtető Online Comparison Shopping Kft. is.)

"A mai nap során egy munkavállalónk tevékenysége kapcsán a NAV és az NNI helyszíni vizsgálatot kezdeményezett társaságunknál. Mindenben együttműködünk a hatóságokkal annak érdekében, hogy a nyomozást mielőbb megnyugtatóan lezárhassák, a nyomozás sikere érdekében további információt jelenleg nem áll módunkban megosztani" - reagált a Mall.hu a keddi NAV-akcióra. "A hatósági intézkedés miatt vásárlóink megrendeléseit jelenleg nem tudjuk teljesíteni, de minden rendelkezésünkre álló jogi eszközt igénybe veszünk azért, hogy mielőbb visszaállítsuk a normál üzletmenetet és a megrendelt árukat kiszállítsuk" - írta a cég állásfoglalásában.

A GKI Digital idén júniusban publikált toplistája szerint a Mall.hu a negyedik legnagyobb forgalmú magyarországi webáruház.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.11.15 10:14

Valószínűleg elfogadhatták pénztároslőrinc "visszautasíthatatlan" vételi ajánlatát a cégre ha ilyen hamar eltakarodott a pribék bandájuk onnan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovi1970, 2017.11.15 09:25

Szerintem csak összekeverték a mol.hu -val a NAV jómunkásemberei. Biztos valamelyik kúton nem akarták csökkenteni a benzin árát a Tállai telefonjára.

Ez abból is látszik, hogy ma már üzemel az oldal. Ha találtak volna valamit, akkor még mindig elérhetetlen lenne. Gondolom a kártérítést meg majd az adófizetők fizetik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html