"Még egy hét van az adótörvények módosításából, még van remény, hogy olyan módosításokat készítsünk elő, amelyek szükségesek, de fontos, hogy a jövőre induló növekedést ne vessék vissza. Olyan módosításokra is készek vagyunk, amelyek révén a pénzügyi szektor is hozzá tud járulni a növekedéshez" - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján. A teljes adórendszert nem tudjuk átgondolni; adjunk a jelenlegi, letisztult rendszernek 1-2 évet, mielőtt elkezdenénk a rendszert új adókedvezményekkel felpuhítani - mondta Varga, utalva vélhetően arra, hogy a szektor által régóta várt, az életbiztosításokhoz kapcsolt adókedvezmény egyelőre nem tér vissza.

A miniszter szerint a háztartások fogyasztása 1,9 százalékkal bővülhet jövőre, ez pedig azt jelentheti, hogy a fogyasztók pénzügyi szolgáltatásokat, így biztosításokat is többet vásárolhatnak. A kormányzat a lakossági megtakarítás bővülésével is számol.

A pénzintézeti szektorral meg kell találni azt az összhangot, a kompromisszumot, amely a gazdaság növekedését ösztönözni tudjuk, ilyen beruházási rátával az elért makrogazdasági eredmények hosszú távon nem tarthatóak, ezért fontos lenne, hogy újra meginduljon itt is a hitelezés, mivel állami eszközökkel ez a feladat nem vállalható át hosszú távon. Varga utalt arra, hogy az MFB-n keresztül idén 100 milliárd forintot helyeznek ki a kkv-k számára, az Eximbank 400 millió dollárnyi kötvényt tudott kibocsátani AAA minősítéssel. Emellett pedig októberben indult a Magyar Nemzeti Bank Növekedési hitelprogramjának második szakasza.

A nemzetgazdasági miniszter szerint ezek az eszközök is segíteni fognak, de az a normális, ha üzleti alapon is megindul a hitelezés. Komoly kihívás, hogy olyan pontokat találjunk, amelyek a hitelintézeti rendszernek megadja azt az ösztönzést, amely révén a hitelezés bővítésével valóban hozzá tud járulni a szektor a gazdaság növekedéséhez - mondta Varga Mihály.