Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kanadai érdekeltségű, mezőgazdasági gépeket és autóipari alkatrészeket gyártó Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt. ötmilliárd forintból fejlesztette Orosházán üzemcsarnokát, amihez a dél-alföldi régióban több telephellyel is rendelkező cég közel 1,6 milliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el.

A miniszter felidézte, hogy a következő hét évben a hazai társfinanszírozással együtt 12 ezer milliárd forintnyi uniós forrás érkezik Magyarországra. A Magyarországon működő nagyvállalatok szavai szerint kedvezőnek tartják a magyar növekedési kilátásokat, pozitívan értékelik az elmúlt években lezajlott változtatásokat, ezért hosszú távra tervezik jelenlétüket. A magyar kormány célja pedig az, hogy megőrizze a gazdaság növekedésének tavalyi lendületét - mondta. Közölte: tavaly több mint 4700 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, ezzel Magyarország tőkevonzó képessége 2014-ben tovább erősödött. A GDP-arányos külföldi működőtőke-állomány a régióban messze Magyarországon a legmagasabb - húzta alá.

A magyar-kanadai gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: a Kanadába irányuló magyar export 2012-ben több mint 30 százalékkal, 2013-ban 5,5 százalékkal bővült. Elsősorban a gépek, berendezések, járművek és élelmiszerek kivitele nőtt meg. Kanada számára Magyarország a 12. legfontosabb befektetési célpont, Kelet-Közép-Európát tekintve azonban az első - hangsúlyozta.

A Linamar Hungary Zrt.-ről azt mondta, hogy a vállalat tevékenysége, az alkalmazottak számának növelése, a folyamatos fejlesztés jól illeszkedik a magyar kormány céljaihoz. 2013-ban a vállalat több mint 4,6 milliárd forint értékben hajtott végre beruházást. Közölte: a mostani projekt révén 150-nel nőtt az alkalmazottak száma, de 2020-ig újabb 500 fős bővítést hajtanak végre. Mindemellett a cég aktívan részt vesz a duális képzés fejlesztésében is, amivel nem csak önmaga számára biztosítja a megfelelő munkaerőt, hanem a kormány új szakképzési rendszerének fejlődését is támogatja - tette hozzá a miniszter. Varga Mihály középtávú célként jelölte meg, hogy nyolcezerről húszezerre nőveljék a képzésben részt vevő vállalatok számát, és a jelenlegi ötvenezer mellett további húszezer diák vehessen részt a képzéseken. Lisa Helfald, Kanada magyarországi nagykövete elmondta: a kanadai tulajdonú Linamar több mint 20 éve fontos szerepet játszik Orosháza és Békéscsaba életében. A diplomata véleménye szerint még szorosabbak lesznek a kétoldalú kapcsolatok, ha - a tervek szerint 2016 végére - ratifikálják az átfogó Európai-Kanadai Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodást (CETA), amely 20 százalékos növekedést hozhat a kölcsönös kereskedelemben és 11,6 milliárd eurónyi éves növekedést az EU gazdaságában. Hozzátette: a CETA életbe lépésekor a vámok 98 százaléka megszűnik, így valódi piacbővítő lehetőségek nyílnak meg a felek számára egyebek mellett az árukereskedelem, szabályozási együttműködés, kormányzati beszerzések, munkaerő-mobilitás, fenntartható fejlődés terén.

Havasi Csaba, a Linamar alelnöke, európai csoportvezetője elmondta 2010 és 2014 között a Linamar 20 milliárd forintot meghaladó beruházást hajtott végre, tavaly 25 milliárdot fizetett ki magyar beszállítóiknak. Felidézte azt is, hogy az elsők között csatlakoztak a duális képzéshez, és a vállalatnál mintegy 140 tanulót képeznek.

Dávid Zoltán (Fidesz), Orosháza polgármestere a rendezvényen azt emelte ki, hogy a Linamar akkor is fejlesztett, amikor a gazdasági környezet ezt nehezen tette lehetővé, és nemcsak munkahelyeket őriztek meg, hanem újakat is teremtettek. A cég a régió legnagyobb munkáltatója, és a szakképzés terén is fontos feladatokat vállal - hangsúlyozta.