Várj a vásárlással! Alacsonyabb árat hoz az erős forint

Jellemzően pozitívan értékelik a kereskedők az erősödő forintot, ám az élelmiszer-értékesítésbe most aligha szól bele a változás.
Hőnyi Gyula, 2011. február 10. csütörtök, 10:50
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának a cikke:

Fodor Attila, a CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője szerint ma a piacon túlnyomórészt áremelési nyomás mutatkozik, ám a beszállítók nem mernek emelni. Ennek egyrészt importnyomás lenne a vége, másrészt rövid távon forgalomcsökkenést hozhat. Így nagy valószínűséggel inkább változatlanul hagyják azon termékek árát is, amelyeknél erős az importarány. "Lenyelik" az erős forintból származó hasznot, eddig amúgy is veszteséget halmoztak fel.

Hosszabb távon, ha marad a forint jelenlegi dinamikája, elképzelhető némi árcsökkenés, de ez attól is függ, hogy az importárak és a behozatal hogyan alakul. Az erősödő forint több importtermék belépését eredményezheti, amelyek eddig is olcsóbbak voltak a magyarnál, de a megszerezhető haszon nem volt olyan jelentős, amiért érdemes lett volna vitába keveredni a magyar beszállítókkal. A forgalom tervezését nehezíti, hogy a forint erősödése több elkölthető jövedelmet hagy a háztartások kasszájában, ami elvileg forgalomnövekedést, ezzel áremelkedést generálhat. Kérdés persze, hogy marad-e a forint ereje.

A mostani erősödés nagyjából másfél hónapon belül jelenik meg az iparcikkeknél. A háztartási gépek piacán jellemzően féléves csúszással érvényesítik a beszállítók a gyenge forint hatását és szinte azonnal elkéri a kereskedő az árelőnyt az erősödésnél. (Az iparcikkek forgási sebessége közel sem gyors, ezért a hónapos csúszás.) A beszállítók közép- és hosszú távra tervezett árlistával dolgoznak, amelyhez jellemzően tartja magát a kereskedő is, ám nagyobb forinterősödésnél promóciókkal viszonylag gyorsan át lehet adni a kedvezményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.02.10 11:12

A Forint fél éve gyakorlatilag a 275 Ft +/- 5 Ft.-os sávban ingadozik jelenleg 272,4 vagyis az importőrök aligha változtatnak bármit is a kalkulációjukon a jelenlegi árfolyamok alapján.. a dollár tény hogy gyengül a forinthoz képest de nyilván a külföldi valutákhoz is azaz a Magyarországra dollárban exportálók nyilván emelik a dolláros áraikat, azaz nagyon korai még árcsökkenésekről beszélni. ( más kérdés, hogy a forint eleve túl erős már 275 körüli árfolyamokon, szerintem a 290-300 körül lenne reális az exportörök miatt ).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html