A kereskedők korábbi előrejelzésének megfelelően azzal lehet számolni, hogy 2013. decemberében, döntő részben a karácsonyi nagy bevásárlásoknak köszönhetően a kereskedelem mérlege hosszú éveket követően felfelé mozdult el. A reáljövedelmek növekedése, az alacsony infláció több költekezést engedett meg, így a korábbi előrejelzéseknél nagyobb mértékben, akár 2 százalékkal is bővülhetnek a decemberi vásárlások - írta közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Kereskedelmi forgalom
Vásárlások értéke* (Md Ft)Változás (%)
200975793,5
201078298,9
2011824100,5
201283296,6
2013**860-870102,0
*előző év decemberéhez képest, **előrejelzés, forrás: OKSZ


Nem csak az ünnepek előtt, hanem sok áruházban a pihenőnapokat követően is sorok kígyózhatnak, ezúttal a vevőszolgálatoknál, sokan igyekeznek kicserélni a nem tetsző, vagy rossz méretű, esetleg két helyről is megkapott ajándékot. A kereskedőt semmiféle jogszabály nem kötelezi ebben az esetben a cserére, de szívesen megteszi. Az online vagy csomagküldő vásárlás kivétel, ahol viszont jogszabály írja elő a 8 napos "meggondoltam magam" lehetőségét, tehát akkor is kötelező a megvásárolt termék cseréje, ha egyszerűen csak nem tetszik.

A zökkenőmentes ajándék csereberéhez a legfontosabb a nyugta megőrzése. Elengedhetetlen feltétel az is, hogy az ajándék sértetlen legyen. A sérült, vagy használt termék értéke már nem ugyanaz, mint újkorában, a veszteség pótlására meg nincs pénze a kereskedőnek. A gyári csomagolásra sem árt vigyázni, de ennek sérülése egyes esetekben orvosolható az áruházban. A leggyakoribb ajánlat, hogy a nyugta értéke levásárolható. A vételár visszatérítése nem kötelező - írta közleményében az OKSZ.

Az ünnepek alatt rövidebb a nyitva tartás

Az áruházak, piacok, bevásárlóközpontok nyitva tartása a pihenőnapokkal, ünnepnapokkal tarkított hosszú héten a következő:

- december 24., kedd: legkésőbb 14 óráig lehet bevásárolni, kivétel: benzinkút, virágbolt, édességbolt, vendéglátóhelyek,
non-stop kis üzletek

- december 25-26., szerda-csütörtök: minden üzlet zárva, kivétel: benzinkút, virágbolt, édességbolt, vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, non-stop kis üzletek

- december 27-29., péntek, szombat, vasárnap: szokásos rend, kivétel: egyes iparcikk üzletek, amelyek hétvégén egyébként nem nyitnak ki, pénteken vagy szombat délelőtt is zárva lehetnek.

A nyitva tartás minden változásáról kötelező tájékoztatni a vásárlót, a bejáratnál kifüggesztett felirattal.

- Szilveszter: december 31-én szokásosnál hamarabb zárnak az áruházak (erre a napra nincs kötelező előírás), január 1-jén minden üzlet zárva (kivétel: benzinkút, virágbolt, édességbolt, vendéglátóhelyek, non-stop kis üzletek).

A hibás ajándékok esetében, ami csak később derül ki, a minőségi reklamációk intézésére, a szavatosságra és ezen belül a jótállásra vonatkozó szabályok szerint kell eljárnia a kereskedőnek (javítás, csere, árleszállítás, vagy ha előbbiekre nincs mód, elállásra, a vételár visszatérítésére van lehetőség a jogszabályok szerint). Minőségi hiba esetén a vásárló nem kötelezhető a termék értékének levásárlására, ha cserére, vagy javításra nincs lehetőség.

A minőségi kifogás lényege: az áru már a vásárláskor hibás volt, de ez csak később derül ki. A vásárló dolga a minőségi kifogás intézésében ezek után egyszerű: vissza kell vinni a terméket a boltba, a nyugtával, továbbá az árucikk jellegétől függően a jótállási jeggyel együtt.

Az leárazási hullám sem marad el

A decemberi csúcsot követően sok áruház kínál a leárazás révén olcsóbban egyes árucikkeket. Az év vége előtti utolsó napok az újabb leárazási hullám kezdetét jelentik, aminek java a következő év első heteiben következik. A cél a megmaradt ünnepi készletek kisöprése és a vásárlók becsalogatása akkor, amikor az ünnepek előtt már majdnem minden pénzüket elköltötték.