Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Céges kezdeményezésre az egyik szakszervezet már elkezdte felmérni a hétvégi munkavégzés anomáliáit, az üzletekben ugyanis a színvonalas kiszolgáláshoz még mindig kevés a dolgozó. Az elképzelések szerint a mostaninál két, de akár négy vagy hat órával hamarabb bezárhatnak a boltok vasárnaponként, ha a lakosság körében kedvező fogadtatásra talál a racionalizáló lépés - számolt be a napilap.

A kormány határozottan elzárkózik attól, hogy jogszabályban korlátozza a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitvatartására vonatkozó körülményeket - hansgúlyozta a lap.

Nyilvánosan egyik piaci szereplő sem vállalja, hogy támogatná a rövidebb nyitvatartást vasárnaponként az áruházaiban, holott több cég ki sem nyitja a boltjait ezen a napon, és több olyan is van, amelyiknek veszteséges az egész napos működés. Ezt a verseny miatt nem vállalják nyíltan, hiszen elismerése lenne az adott kereskedő piaci hátrányának, holott a tendencia látható a munkavállalói irányból - mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezeténél (KDFSZ) elnöke.

Véleménye szerint érdemes lehet fontolóra venniük az áruházláncoknak, hogy közös önszabályozás alapján vasárnaponként néhány órával rövidítsék az esti nyitvatartást. Úgy tűnik, a munkaadók nyitottak a minden piaci szereplő és a fogyasztók által is vállalható, kompromisszumos megoldásra. A dolgozók igényeit megismerő szakszervezeti felmérés után javasolni fogjuk, hogy készüljön felmérés a lakosság körében is arról, hogyan fogadnák a vasárnapi nyitvatartás rövidülését az áruházakban, plázákban - mondta a szakszervezeti vezető.

A jogszabály szerint a munkaszüneti napok, az ünnepnapok kivételével a kereskedő szabadon határozhatja meg, hogy milyen nyitvatartással működik - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A kérdés nincs napirenden a szövetségnél, de nyitottak a munkavállalói oldal kezdeményezésére, ha tárgyalni kívánnak róla.