A tárca csütörtöki közlésével szemben ("a kormány úgy döntött, hogy nem alkot rendeletet") kedden már azt válaszolta a Világgazdaság kérdésére, hogy "lesz rendelet". Ennek megalkotására a törvény 8. paragrafusa ad a kabinetnek felhatalmazást.

A paragrafus szerint a kormány azt határozhatja meg, mi alapján, milyen eljárásban lehet felmentést adni a pár hét múlva életbe lépő zárva tartási kötelem alól. A rendeletben így csak annyit írhatnak le, hogy nincs olyan körülmény, indok, amely eltérést engedne. Másra azért nincs mód, mert a törvény szerint a nem szabályozott egyéb esetekben a kereskedelmi törvény nyitva tartásról szóló pontja az irányadó.

Az NGM a kérdésre, mi lehet pontosan a rendelet tartalma csak annyit írt: "azt fogjuk megerősíteni, hogy nem bővül a kivételek köre." Pedig a szakma várna egy olyan alsóbbrendű szabályozást, amely segít eligazodni a törvény ma még kétséges pontjai között. Ilyen például a vasárnapi kiszállítás kérdése vagy a "segítő családtag" meghatározása: előbbi vitatott korlátozást jelent, utóbbi pedig nincs benne a magyar jogrendben - írta a lap.