BUX

Vasárnapi zárva tartás - Eddig kellett kibírni

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény már ugyan hatályba lépett, de most vasárnap mégis sok üzlet nyitva lesz. Nem valamiféle lázadásról van szó, csak arról, hogy ezt választotta sok üzletlánc az egyik szabadon "ellőhető" vasárnapi nyitva tartásra.

MTI, Napi.hu, 2015. március 27. péntek, 11:26

Mint ismert az Országgyűlés 2014. december 16-án fogadta el a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényt, amely 2015. március 15-étől lépett hatályba. Ez a kiskereskedelemben megtiltja a vasárnapi munkavégzést, s a kiskereskedelmi napokon (vagyis hétfőtől szombatig) 6 és 22 óra között korlátozza a nyitva tartást.

A törvény ugyanakkor kivételekre is ad lehetőséget, ugyanis 4+1 vasárnapot felment ez alól a kötelezettség alól. Eszerint az adventi vasárnapokon 6 óra és 22 óra, december 24-én és december 31-én 6 óra és 12 óra, továbbá minden naptári év tetszőlegesen megjelölt egy vasárnapján 6 óra és 22 óra között nyitva tarthatnak az üzletek.

Az egy szabad vasárnap felhasználásának lehetőségét viszont több üzletlánc most használja ki, így vélhetően - a törvény atyjait leszámítva - sokak örömére most vasárnap lehet menni vásárolni. Az időzítés egyébként sokkal inkább a közelgő húsvéttal és az ennek kapcsán megnövekedett forgalommal magyarázható, illetve azzal, hogy jövő vasárnap az ünnep miatt egyébként sem nyithatnának ki.

Hova lehet menni?

A Tescónak például az összes boltja nyitva tart március 29-én, a Sparnak 12 (ezek listáját itt találja), az Auchannak 4 (a debreceni, a fóti, egy miskolci, és egy székesfehérvári üzletük lesz nyitva), a Lidlnek 11 - egy sátoraljaújelyi, egy szerencsi, négy budapesti, egy kaposvári, egy nagykanizsai, egy pécsi, egy tatabányai, és egy zalaegerszegi - üzlete lesz nyitva. Aldiba viszont ne menjenek: a lánc üzletei ugyanis most vasárnap nem nyitnak ki.

Megállnak a buszok vasárnap a nyitva tartó bevásárlóközpontoknál

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is felhívta a figyelmet: megállnak a buszok most vasárnap nyitva tartó bevásárlóközpontoknál. A közlemény szerint a húsvét előtti utolsó vasárnap - élve a törvény adta lehetőséggel - nyitva tart egy-egy budakeszi, fóti és vecsési bevásárlóközpont, amelyek elérhetők lesznek közösségi közlekedési járatokkal is. Ennek megfelelően vasárnap közlekedni fog a 22-es és a 236-os busz, a 224-es járat pedig érinti a fóti bevásárlóközpontot. A 236A járat ugyanakkor ezen a napon nem közlekedik. A buszok a korábbi vasárnapi menetrendjük szerint járnak majd.