A módosított jogszabály az eddigiektől eltérően jogosulatlan úthasználat esetén figyelembe veszi a jogosulatlanság időbeliségét, és három idősáv szerint állapítja meg a bírság mértékét. Ez lehetővé teszi, hogy az úthasználó a hiba észlelését követően rövid időn belül korrigálni tudjon, és így mentesüljön a nagyobb bírság megfizetésétől.

A bírságtételeket úgy osztják három különböző kategóriába, hogy a jogosulatlan úthasználat első észlelését követő 8 órás idősávon belül történtek-e további szabályszegések.

Ez alapján az úthasználó mérsékelt, normál vagy emelt bírságösszegre számíthat.

A NÚSZ közleménye szerint ez a változás még inkább indokolttá teszi, hogy a fuvarozók igénybe vegyék az úgynevezett bírságriasztás funkciót. Ez a 2015 óta elérhető ingyenes szolgáltatás jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás. A riasztás funkciót a fuvarozók által használt gépjárművek 71,5 százalékában aktiválták eddig, tavaly ugyanez az arány még csak 60 százalék volt.

A rendszer figyelmeztető jelzése több okra vezethető vissza. Hibásan megadott felségjel, rendszám vagy díjkategória ugyanúgy állhat a háttérben, de az is elképzelhető, hogy fedélzeti eszköz (OBU) használata esetén azért érkezik üzenet, mert az észleléstől számított 30 percen belül nem érkeztek be adatok.

A NÚSZ másik ingyenes szolgáltatása az alacsonyegyenleg-értesítés, amely a felhasználó által meghatározott kritikus szint elérése esetén figyelmeztet, így elkerülhető, hogy ne legyen fedezet a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

Címlapkép forrása: Shutterstock.com