Új vasúti pálya épülhet Budapesten - bevonják a lakosságot is

A Budapest-Kelenföld és a Ferencvárosi pályaudvar közötti harmadik sínpár építése tiltakozást váltott ki a XI. kerületi lakosokból. A NIF új környezetrendezési tervet készíttet és előírta, hogy tekintettel a vasúti beruházás vegyes társadalmi fogadtatására, a tervezésbe be kell vonni a lakosságot is.
Németh Géza, 2020. október 23. péntek, 12:59
Fotó: MTVA Fotó

A nyílt tenderfelhívást az ajánlatkérő NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben és a következő címet viseli: a déli körvasút fejlesztésének kiegészítő környezetrendezési feladatai.

Az általános célt érdemes szó szerint idézni a felhívásból:

"A XI. kerület (lakosság: 148 517 fő) környezet rendezésének elsődleges célja a vasúti beruházás környezeti hatásainak mérséklése és a fejlesztés által érintett terület északi és déli oldalán a zöldfelületek általános revitalizálása, térbeli és funkcionális bővítése a Hamzsabégi út zsákutcás végétől a Dunáig terjedő lineáris park létrehozásával. Tekintettel a vasúti beruházás vegyes társadalmi fogadtatására, jelen tervezési feladat során a lakosság bevonása szükséges."

Az említett "lineáris park" 240 ezer négyzetméteres lesz és a zöld felülete 75 százalékot tesz ki. Biztonságos és jó gyalogos-kerékpáros kapcsolatokat kell teremteni a burkolt és zöldfelületek között.

Fel kell újítani a következő csomópontokat: Bartók Béla-Tétényi út, Hamzsabégi-Fehérvári út, továbbá a Budafoki-Hamzsabégi  és a Dombóvári-Sárbogárdi út találkozását.

A tervezési idő 540 munkanap. Az ajánlattevőnek fel kell mutatnia referenciaként a megelőző 6 évben teljesített, de legfeljebb 9 éven belül megkezdett, szerződésszerűen és az előírásoknak megfelelően teljesített

  • legalább 5 ezer négyzetméternyi tervezési területű, burkolt és zöldfelületekkel (legalább 50 százalék zöldfelület) egyaránt rendelkező városi közterület tájépítészeti kiviteli terveinek készítését,
  • legalább egy belterületi jelzőlámpás közúti csomópont, valamint legalább egy minimum 18 méter szélességű belterületi közút egyesített engedélyezési-kiviteli terveinek elkészítését.

Az ajánlattételi határidő november 26. Az értékelésnél 50-50 súllyalszerepel az ár és a minőség is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2020.10.23 14:03

Megnt a régi, magyar betegség ! Egy harmadik vágányt kell építeni egy már meglévő ikervágány mellé. Erre a holdraszállás mellett a rák ellenszerének feltalálása is feladat, ha már ?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html