Nagy vasúti fejlesztésről döntött a kormány

A MÁV Start Zrt. részére történő nyolc darab nagykapacitású motorvonat beszerzéséről, valamint a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vasútvonal villamosításáról döntött a kormány, a kettő együtt közel 70 milliárd forintba kerül.
Németh Géza, 2018. augusztus 14. kedd, 10:42
Fotó: Napi.hu

A vásárolni kívánt motorvonatok az elővárosi közlekedést szolgálják majd, és óránként 160 kilométeres sebességgel haladhatnak és fel lesznek szerelve az ETCS2 jelű vonatbefolyásolási rendszerrel is. A nyolc szerelvény becsült beszerzési költsége 39 milliárd forint. A vásárlást teljes egészében az európai uniós támogatású Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) finanszírozza - derül ki a Magyar Közlönyből.

Szintén az IKOP finanszírozza - teljes egészében - a Szabadbattyán és Balatonfüred közötti vasútvonal villamosítását. Ez része a Tapolcán át Keszthelyig tartó vonalnak, de a további szakasz villamosításának csak az előkészítése tartozik bele a mostani programba. A beruházó a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A bruttó költség itt 28 milliárd forint.
HOZZÁSZÓLÁSOK