Vége a budapesti látványosságnak - bezár a LézerSzínház

A Fővárosi Ítélőtábla december közepén hozott döntése nyomán a LézerSzínháznak - Európa egyetlen állandó ilyen intézményének - ki kell költöznie a TIT Budapest Planetárium épületéből - értesült a Napi Gazdaság Online. A felek közötti elszámolási vita folytatódik.
Domokos Erika, 2010. december 21. kedd, 14:10
Fotó:

Újabb fordulatához érkezett a LézerSzínház fennmaradásáért folytatott, immár hat éve tartó jogi huzavona. Korábban két elsőfokú bírósági ítélet a fényszínházat fenntartó Multimédia Stúdió Művészeti Egyesület (MMS) kérelmének adott helyt. December közepén azonban a Fővárosi Ítélőtábla úgy döntött, hogy a budapesti Planetáriumban 30 éve működő LézerSzínháznak, illetve az MMS-nek nincs olyan közvetlen jogi érdeke, amely alapján a Magyar Állam képviseletében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) és a Planetáriumot működtető Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) között létrejött szerződések érvénytelenségének megállapítását kérhetné a bíróságtól.

Az Ítélőtábla döntése következtében a LézerSzínháznak ki kell költöznie a Planetárium épületéből, így nem tudja megtartani a korábban meghirdetett előadásait, a belépőjegyeket természetesen visszaváltja - mondta a Napi Gazdaság Online-nak Hegedüs György, az MMS vezetője.

Az első és másodfokú ítéletek ellentmondása miatt valószínűleg a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak, azonban új helyszínt az előadásoknak - alkalmas kupola hiányában - nem találtak. A LézerSzínház alkotóközössége 1980 óta tartotta rendszeresen előadásait a népligeti Planetáriumban és üzemeltette nem csak Budapest, hanem a kontinens egyetlen állandó fényszínházát.

Az Ítélőtábla jogerős ítéletével egy öt és fél éves pereskedés zárult le, amely kimondta, hogy érvényes volt a TIT 2005 februári felmondása a LézerSzínház felé - mondta lapunknak, Piróth Eszter, a TIT igazgatója. A fényszínház üzemeltetői a felmondás óta nem fizettek költségtérítést az épület használatáért, így ennek megfizetését követeli még a TIT. A szervezet a LézerSzínház által eddig használt esti idősávban is tudományos-ismeretterjesztő előadásokat tart majd a Planetáriumban - tette hozzá az igazgató.

A jogvita alapja, hogy a Planetárium épületét a KVI úgy adta 1991-ben ingyenes használatba, majd 1998-ban a TIT tulajdonába, hogy nem tárta fel az épület használati helyzetét, a TIT pedig elhallgatta a kötelező adatszolgáltatásakor, hogy a LézerSzínház is ott működik - közölte Hegedüs György. Az ingatlanok ingyenes tulajdonba adását engedő törvény szerint a nagy értékű tulajdonhoz ingyenesen jutó szervezet csak saját alaptevékenységének céljára használhatja az épületet, és ezt a KVI köteles ellenőrizni. Csak a harmadik ellenőrzése során, 2005-ben "fedezte fel" a KVI, hogy az épületben működik a LézerSzínház is (akkor már 25 éve ott volt), és felmondásra szólította fel a TIT-et.

Az ottmaradás érdekében az MMS peren kívüli megoldásokkal próbálkozott, de ezek kudarca miatt pert kezdeményezett. A Fővárosi Bíróság 2008 júniusában kimondta, hogy a Planetárium ingyenes használatával, tulajdonlásával kapcsolatos szerződések a KVI és a TIT között jogszabályba ütköző, semmis megállapodások, és a TIT és az MMS közti együttműködési és közös üzemeltetésre kötött szerződésének felmondása is érvénytelen. Ugyanezt mondta ki 2010 márciusában a megismételt elsőfokú eljárásban hozott ítélet is, és elismerte, hogy a per indítására kellő jogi érdeke állt fenn az egyesületnek.

A per az elszámolási kérdések vonatkozásában még folytatódik az elsőfokú bíróság előtt, és ha az MMS fordul is felülvizsgálati kérelemmel a Legfelsőbb Bírósághoz, annak majdani remélt eredményétől függetlenül a LézerSzínház nem tarthat előadásokat a Planetáriumban - tette hozzá Hegedüs György.

HOZZÁSZÓLÁSOK