Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni bankközi kamatláb (Libor) már nem képes betölteni funkcióját, ezért meg kell reformálni − mondta Martin Wheatley, az FSA etikai kérdésekben felelős igazgatója, hozzátéve, a szabályozás "gyors, ám átgondolt" megváltoztatása nélkül lehetetlen megszabadulni a mostani bizalomhiányos helyzetből. A bankok önbevallásán alapuló, a brit bankhatóság (BBA) által naponta összeállított Libor kamatlábakról a közelmúltban bizonyosodott be hivatalosan is, hogy a pénzintézetek − a már megbírságolt brit Barcalysen kívül tucatnyi másik bank − saját érdekeiknek megfelelően manipulálták őket. A piac torzításával nehezen felbecsülhető károkat és szintén kiszámíthatatlan nyereségeket okoztak a befektetőknek, sőt rajtuk kívül mezei hitelkártya-tulajdonosoknak és jelzálogadósoknak is.

Az FSA vitaindító dokumentuma számos lehetőséget elképzelhetőnek tart. Ezek közé tartozik, hogy kivennék a Libort a BBA kezéből, és egy valós tranzakciókon alapuló megoldással váltanák fel − igaz, azt Wheatley is elismerte, hogy ez alacsony bankközi likviditás esetén meglehetősen nehézkessé tenné a kamatlábak meghatározását. Az FSA szerint azonban ezen egy meghatározott keretrendszerben lehetséges segíteni, többek között hibrid tranzakcióadatok és némi szabályozói intuíció segítségével.

Felvetette a brit a szerv azt is, hogy az önkéntesség helyett köteleznék a bankokat a részvételre, amivel a részt vevő pénzintézetek száma is növekedne; ezenkívül az FSA javasolja, hogy kezeljék bűncselekményként a kamatláb befolyásolását. A javaslatoknak mindenesetre nem lesz könnyű útja, hiszen a globális pénzügyi szektor egyik alapkövének számító Libor ügyében a briteknek egyeztetniük kell az amerikai hatóságokkal − a SEC-kel és a CFTC-vel −, jó pár európai intézménnyel, sőt a tőkepiaci hatóságok nemzetközi bizottságával, az IOSCO-val is.