Vége a titkolózásnak Paks 2 ügyében - jogerős az ítélet

Az Energiaklub másodfokon is pert nyert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-vel szemben. A jogerős ítélet szerint nyilvánosságra kell hozni a MVM Paks 2 Zrt. felvásárlásáról szóló szerződést.
Napi.hu, 2015. december 3. csütörtök, 15:57
Fotó: Napi.hu

Az új paksi atomerőmű építésére létrehozott MVM Paks 2. Zrt.-t 2014 novemberében vásárolta meg az állam nevében az MNV Zrt. az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-től. A tulajdonosi jogokat 2014. november 15-től 2026. december 31-ig a Miniszterelnökség gyakorolja. Az Energiaklub 2015 januárjában kérte az MNV Zrt.-t, hogy küldje meg az adásvételi szerződést - olvasható a civil szervezet közleményében.

A szervezet arra volt kíváncsi, hogy milyen feltételekkel került közvetlen állami tulajdonba a paksi projektcég. Az MNV Zrt. arra hivatkozva utasította el az adatigénylést, hogy a szerződés üzleti titkokat tartalmaz. Az adatigénylés elutasítása után az Energiaklub bírósághoz fordult; az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) látta el a szervezet képviseletét. 2015 márciusában már született egy elsőfokú ítélet, amely szintén a szerződés kiadása mellett döntött. Az MNV Zrt. fellebbezett, így szerdán a Fővárosi Ítélőtábla hozta meg jogerős ítéletét, melynek értelmében az alperesnek 15 nap áll rendelkezésére, hogy kiadja a dokumentumot.

Az ügyben az MNV Zrt. sikertelenül hivatkozott a tavasszal elfogadott "paksi titoktörvényre", ami 30 évre titkosítja az új paksi blokkokkal kapcsolatos adatok nagy részét. A Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a szerződés nem tartozik törvény hatálya alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.12.03 22:34

@teuton: Illene azoknak a tetveknek kifizetniuk az osszes koltseget, akik jogellenesen titkositottak ezeket az iratokat.

De mivel orbanisztanban a mutyi es a korrupcio jobban teljesit, ezert ezt is az adofizetok alljak, mint minden mast.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

teuton, 2015.12.03 22:29

Es ki fizeti ki most a bizonyara millios nagysagrendü birosagi költsegeket? A zemberek??? Mert kiderülhetnek pikans reszletek a mutyirol?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html