Vége az offshore-láznak?

Egyre kevesebben kezdenek itthon offshore cég alapításába. Üzletemberek százai keresnek más vállalkozási lehetőséget. Az offshore-láz csillapodását a közkassza is megérzi, a kivitt pénzeket hazacsábító adóamnesztia kifulladni látszik. Szaporodnak viszont a külföldiek által nálunk megnyitott leányvállalatok - írta a Magyar Nemzet.
NAPI, 2012. július 9. hétfő, 08:01
Fotó: Napi.hu

Tavalyhoz képest mostanság 10-20 százalékkal kevesebb offshore céget alapítanak a honi vállalkozók - mondta a Magyar Nemzetnek Hidvégi János, a Forming International ügyvezetője, hozzátéve, akár pár százzal is megritkulhat a honi kézben lévő, adóparadicsomban bejegyzett cégek száma, ami elsősorban a gazdasági válság máig tartó hatásaival magyarázható. Mind több külföldi lát ugyanakkor fantáziát a magyarországi cégalapításban, a tízszázalékos társasági adó ugyanis sokak számára csábító - közölte a szakember.

Az idén áprilisig összesen 3,6 milliárd forintos adóbevétel származott a tavaly év eleje óta élő kedvezményes rendelkezésekből (ha valaki visszahozza a külföldről származó, offshore cégben, külföldi bankszámlán tartott pénzét, az összeg után 10 százalék adót fizet, és a vagyon eredetét sem az adóhatóság, sem az igazságszolgáltatás nem firtathatja -, ami azt jelenti, hogy tizenhat hónap alatt több mint 36 milliárd forintnyi vagyont legalizáltak itthon az üzletemberek.

Az offshore cégek elhagyása egyre gyakoribb - mondta a lapnak Walde Zsolt nemzetközi jogász, hozzátéve: többen a szlovák vállalkozásukat is bezárják. A szakjogász közlése szerint az érintetteket az sem befolyásolja, hogy északi szomszédunknál alacsonyabbak a céges kiadások.

HOZZÁSZÓLÁSOK