Véget érhet a hatóságok céges vegzetúrája

A hétköznapi szabálytalanságok miatt első körben nem bírságolhatják majd meg a hatóságok a vállalkozásokat, csak figyelmeztethetik azokat a kormány szándéka szerint. Bírságolni csak akkor lehet, ha egy ismételt ellenőrzés során sem változott a helyzet.
F. Szabó Emese, 2009. február 20. péntek, 15:47
Fotó:

Nem vegzálhatják a hatóságok a társaságokat a jövőben nyakló nélkül. A kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a hatóságok az ellenőrzések során igyekeznek a lehető legmagasabb bírságot kiszabni a legkisebb hibák és szabálytalanságok miatt is - tudta meg a Napi.

Különösen a munkavédelmi, ÁNTSZ, környezetvédelmi ellenőrzésekről van szó. Az adóhatóság ebből a szempontból külön kezelendő - főleg mert az APEH hasonló elveket tartalmazó bírságolási kézikönyve már január végén megszületett.

Persze a vizsgálatok nem szűnnek meg, de ha a hatóságok kisebb, formai hibát találnak, arra elsőre nem szabhatnak ki bírságot - mondta Daróczi Dávid kormányszóviő. Ehelyett a jegyzőkönyvben fel kell tüntetni a szabálytalanság tényét, de bírság kiszabása helyett csak fel kell szólítani a vállalkozást a szabálytalanság megszüntetésére. Egy ismételt ellenőrzés során, ha a már korábban megállapított hiba változatlanul fennáll, természetesen már kiszabható a bírság.

A tolerálható szabálytalanságok közé tartozhat tipikusan az, ha valamilyen nyomtatványt, engedélyt, dokumentumot nem tud azonnal bemutatni a vállalkozás, vagy ha például nincs tűz esetére kidolgozott menekülési útvonal. Ugyanakkor nyilván nem vonatkozik ez az olyan hiányosságokra, mint egy cég raktárkészletének eredetét igazoló számla hiánya.

HOZZÁSZÓLÁSOK