Másfél éves vizsgálat után két pénzintézetet büntetett az MNB zálogházi visszaélések miatt. Az, hogy pontosan mi áll a büntetés mögött, nem igazán derül ki a közleményből.

A Napi.hu által tavaly nyáron felderített - és a jegybank figyelmébe ajánlott - zálogházi visszaéléssorozat lényege egyszerű: a kis zálogfiókok a zálogtárgyra vonatkozó futamidővel, valamint a bevett zálogtárgyra kifizetett összeg teljes hiteldíjmutatójával (thm) trükközve vertek át több ezer embert az elmúlt években. Az okozott kár pedig alig becsülhető.

A "praktika" lényege az volt, hogy a szorult helyzetben levő, értékeiket elzálogosító ügyfeleknek kedvező thm-mel számított kamattal ajánlottak kézizálogkölcsönt. A futamidő azonban nem a szokásos harminc vagy hatvan nap volt, hanem mindössze két-három nap, az ezt követő időszakot - amelyre viszont már jóval nagyobb thm-et számoltak fel - türelmi időnek minősítették. A gyanútlan ügyfél pedig csak a zálogtárgy kiváltásakor szembesült a súlyos átveréssel - akkor, amikor a kedvező kamat helyett annak sokszorosát kellett kifizetnie, mivel nem a futamidő alatt váltotta ki értéktárgyát. (Egyes  zálogfiókok más, "kreatív" jogcímeken is szedtek díjakat - jól példázza ezt az MNB most kiszabott két büntetése.)

Nem használt a figyelmeztetés

A csúnya átveréssorozatot - amelyről a közelmúltban megjelent 25 év, 25 nagy átverés című könyvben egy fejezet is született - több éve folytatta tucatnyi finanszírozó pénzintézet és kis zálogház. Az érintettek/rászedettek azonban nem tettek panaszt a pénzügyi felügyeletnél, így vizsgálat sem kezdődött a trükkök kiderítésére.

A Napi.hu-n tavaly nyáron megjelent leleplező cikkek nyomán az MNB előbb 75 kézizálog-kölcsönző cégnek küldött figyelmeztetést. Közülük 20 nyilatkozott úgy, hogy forgalmaz ilyen, extra rövid futamidős konstrukciót. A jegybanki  fogyasztóvédelmi figyelmeztetést követően közülük tizenheten felhagytak ezzel, ám hárman nem.

A múlt hétfőn megjelent felügyeleti büntetésből kiderül, hogy a Mecsek Takarék Szövetkezet, valamint a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt. folytatta a thm-mel való trükközést, most pedig 10-10 millió forintos büntetést kaptak. Lapunk információi szerint a harmadik cég esetében is megszületett már a felügyeleti határozat.

A kormányrendelet idén nyáron elfogadott és július 1-én hatályba lépett szigorítása lehetetlenné teszi a thm-mel való trükközést. Lapunk úgy tudja, a pénzügyi felügyeletet is ellátó MNB azonban visszamenőlegesen nem vizsgálta az érintett zálogfiókokat és pénzintézeteket. A jegybank korábbi információink szerint öt finanszírozó pénzintézetet vizsgált - ebből eddig három esetben született határozat.

A múlt hétfői hír szerint a Mecsek a vizsgált egyéves időszakban nyújtott valamennyi fogyasztói kézizálog-kölcsönnél megsértette a thm-számítására vonatkozó rendelkezéseket. Nem vette figyelembe ugyanis a zálogtárgy kiváltásakor általa felszámított készpénz-szolgáltatási jutalékot, így ténylegesen a mutató jogszabályban rögzített felső korlátját meghaladó mértékkel szerződött a fogyasztókkal.

Az MNB megállapította, hogy a Zálog és Hitel Zrt. a vizsgált 32 hónapos időszakban a mutató mértékének meghatározásakor nem vette figyelembe az általa felszámított zálogosítási, valamint amortizációs díjat. A jegybank súlyosító körülményként vette figyelembe, hogy a társaság jogsértő gyakorlata az érintett ügyletek jelentős részénél a mutató maximumának számottevő mértékű túllépéséhez vezetett. Végül mindkét céget 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtották.