Véget ért a nyolc éve tartó tésztaháború

A Gyermely Rt. végérvényesen megnyerte az évek óta húzódó tésztaháborút, a Legfelsőbb Bíróság ítélete ismét megállapította a Mary-Ker Kft. jogsértését.
NAPI Online, 2006. április 13. csütörtök, 11:24
Fotó:

Az 1998-ban kezdődött per tárgya a Mary-Ker Kft. Korona tésztájának csomagolása, amely megtévesztően hasonlított a Gyermely Rt. termékeire, ugyanis annak fő ismertetőjegyeit hordozta.
A perben a Fővárosi Ítélőtábla 2005. áprilisában a Gyermely Rt. javára döntött, és megállapította, hogy a Mary-Ker Kft. 2001 óta tisztességtelen piaci magatartást folytat a Gyermely Rt-vel szemben. Az ítélet kapcsán a Mary-Ker Kft. törvényességi felülvizsgálatot kezdeményezett , mivel nem ismerte el annak jogosságát. A kérelemhez később a Gyermely Rt. is csatlakozott, és a határozat megváltoztatását kérte, oly módon, hogy bíróság a tisztességtelen piaci magatartás kezdetének időpontjától, azaz egészen 1998 novemberétől ismerje el a jogsértés tényét.
A Legfelsőbb Bíróság 2006. március 9-én meghozott végső és megtámadhatatlan ítéletében megállapította, hogy a Mary-Ker Kft. 1998. óta jogsértő magatartást folytat a Gyermely Rt-vel szemben. A jogsértő fél egyébként 2005 augusztusában miután a Gyermely Rt. végrehajtás keretében kényszerült érvényt szerezni a jogerős ítéletnek - megváltoztatta termékei csomagolását
A Gyermely Rt. precedens értékűnek tekinti az ügyet, amely azt szemlélteti, hogy nem lehet következmények nélkül a versenytársakat sértő tisztességtelen piaci magatartást tanúsítani, és bizonyítja, hogy Európai Unió többi tagállamához hasonlóan Magyarország is nagy hangsúlyt fektet a piaci verseny tisztaságára.
A per ezzel végérvényesen lezárult, de folyik még a kártérítési eljárás melynek során a Gyermely Rt. 1 milliárd forintos nagyságrendű kártérítést követel.

HOZZÁSZÓLÁSOK