Véget ért a sztrájk a Dunaferrnél

Kedden délután megszületett a megállapodás az ISD Dunaferr Zrt. és a a kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek között, ezzel véget ért a sztrájk a dunaújvárosi vasműben.
Leszák Tamás, 2013. február 26. kedd, 19:25
Fotó: Napi.hu

A vállalatnál január 1-jétől visszamenőlegesen 3,5 százalékkal emelik meg a kollektív hatálya tartozó vállalatok dolgozóinak alapbérét, július 1-jétől pedig további 1 százalékos emelésben részesülnek a munkavállalók. A fejlesztés ugyanilyen mértékben érinti a szociális juttatások kategóriájába tartozó tételeket. A szabadságos bért a munkáltató a kollektív szerződésben szabályozott módon, az esedékességi időben teljes egészében kifizeti, a karácsonyi bért azonban átütemezik, 2014. január 1-jétől, 12 havi egyenlő részletben kapják meg a munkavállalók, amennyiben az I. nagyolvasztó átépítése befejeződött. A vállalat 2015. január 1-jétől a karácsonyi bért beépíti az alapbérbe, illetve kötelezettséget vállal arra, hogy a kollektív szerződést 2014. június 30-a előtt nem mondja fel.

A 2013. február 26-án délután Dunaújvárosban aláírt megegyezés mindkét fél számára kielégítő, a megállapodás aláírásával egyidőben a munkabéke, egyúttal elmarad a budapesti orosz nagykövetség elé február 27-ére tervezett demonstráció is - közölte a vállalat és a szakszervezetek.

A határozatlan idejű általános sztrájkot múlt kedden jelentette be az ISD Dunaferr Zrt. két reprezentatív szakszervezete, miután előbb a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, majd a Dunaferr Ifjúsági Szervezet is elutasította a munkáltató bérfejlesztési ajánlatát. Az érdekvédők a munkabeszüntetést a 2013. évi bér- és szociális megállapodás kikényszerítése érdekében indították.

Az ISD Dunaferr Zrt. menedzsmentje múlt kedden az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában azt írta, hogy a szakszervezeti követelés és a cégvezetés által ajánlottak között a különbség olyan kis mértékű, ami miatt nem szabadna kockáztatni a cég jövőjét. Evgeny Tankhilevich cégvezető rámutatott: a sztrájk a dolgozók és a munkáltató szempontjából egyaránt hátrányos: közvetlen anyagi kárt okoz a vállalatnak, bizalomvesztéssel jár az üzleti partnerek részéről, és veszélybe sodorja a jövőbeni fejlesztéseket. A modernizációs projektek iránt a tulajdonos elkötelezett, de véleménye szerint ezeket csak rendezett működési körülmények között lehet folytatni. Úgy vélte, a vállalatvezetés elfogadható mértékű bérajánlatot tett, erőn felüli kötelezettségvállalással. A cég vezetése február 15-én az addigi 2,1 helyett 3,5 százalékos új bérfejlesztési javaslatot adott át a szakszervezeteknek, a sztrájk elindításához általuk megszabott határidő lejárta előtt. A szakszervezeti szövetség korábban 5,2 százalékos béremelést követelt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2013.02.27 10:34

Na, akkó megy a meló ezerrel. Éjjen az örök és megbonthatatlan Ukrán-Magyar barátság. I. és II. Gyűjcsd a vasat és az ércet, ezzel is békét véded!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html