A világ legkisebb, 5x5x5 centiméteres műholdja, amely a Műegyetemen készült, 2019. december 6-i fellövése óta kifogástalanul működött.

A SMOG-P küldetése az volt, hogy a Földet körülvevő elektroszmog jelenlétét igazolja, feltérképezze. Az űreszköz pályája magasságából - ami hetente általában 4-5 kilométerrel csökken - már június elején prognosztizálták, hogy az egyéves évfordulót nem fogja megérni, várhatóan szeptember végén, a sűrűbb légrétegekbe érve elég.

A mostani bejelentés szerint a kis műhold több, mint háromszorosát teljesítette az elvárt élettartamának, mivel 297 napig működött az űrben, ezalatt csaknem 5000 alkalommal kerülte meg a bolygót.

A küldetés teljes sikerrel zárult, Magyarországon még az utolsó esti áthaladás során is sikerült friss adatokat letölteni. Az utolsó beküldött adatcsomag pedig Alabamából érkezett UTC idő szerint 3:33-kor.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) támogatásával futó programban két példányban készült el a műhold: ezek a SMOG-1 és a SMOG-P -az utóbbi volt a prekurzor vagyis az előfutár. E műholdak a legkisebb ma használatos, PocketQube osztályú műholdak közé tartoznak: 250 gramm súlyú, öt centiméteres oldalú kockák.

A SMOG-1 műholdat a jelenlegi tervek szerint 2021 márciusában bocsátják majd fel.