Végre kiderül, mennyit keresnek az állami cégvezetők

Szeptember közepétől nyilvánosságra kell hozni minden olyan vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait, aki állami többségi befolyással működő gazdasági társaságnál tevékenykedik.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 13:43

Az erről szóló határozatot pénteken írta alá a miniszterelnök - értesült az MTI. A köztulajdonban álló gazdasági társaságok működésének átláthatóbbá tételéről szóló kormányrendelet szerint szeptember 15-étől az interneten kell közzétenni az érintettek pénzbeli juttatásait. Így nyilvános lesz többek között a személyi alapbér, a teljesítménybér, a végkielégítés mértéke. A vezető tisztségviselőknél, felügyelő-bizottsági tagoknál a megbízási díj, az azon felüli egyéb járandóság, a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatások összege is.

A rendelet vonatkozik azokra a vezető tisztségviselőkre, felügyelő-bizottsági tagokra, vezető állású munkavállalókra, a tartósan egyes munkavállalók tevékenységét irányító munkavállalókra, akik olyan állami, önkormányzati gazdasági társaságnál, költségvetési szervnél, közalapítványnál dolgoznak, amelynél külön-külön vagy együttesen számítva is többségi folyással bír az állam.

A szabályok szerint nyilvánosságra kell hozni a vezető nevét, tisztségét, munkakörét, illetve a munkaviszonyban álló személy esetében a munkaviszonya alapján közvetlenül vagy közvetve nyújtott pénzbeli juttatásokat. Ezen belül külön fel kell tüntetni a személyi alapbért, az egyéb időbért, a teljesítménybért, az időbért megalapozó időtartamot, illetve a teljesítménybért megalapozó követelményeket.

A nyilvánosság megismerheti a végkielégítés mértékét és a felmondási idő tartamát is. A vezető tisztségviselőknél, felügyelő-bizottsági tagoknál felkerül az internetre a megbízási díj, a megbízási díjon felüli egyéb járandóság, a jogviszony megszűnése esetén járó pénzbeli juttatások összege is.

A közzétett adatok a közzétételt követő két évig nem távolíthatók el. Ha az érintett cégek elmulasztják a közzétételt, illetve ha az nem teljes vagy nem időszerű, akkor a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

A korábbi szabályozás többnyire nem tette lehetővé, hogy az adófizetők megtudják, a nagyobbrészt közpénzből gazdálkodó társaságok mekkora bért fizetnek vezetőiknek. Az állami cégek gyakran csak bírósági döntésre voltak hajlandóak nyilvánosságra hozni a közérdekűnek minősülő adatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

PÖRGŐ, 2009.08.29 19:38

Ez mind szép és jó, de ettől nem kapnak a dolgozók több (reális) bért. Ugyanakkor első lépésnek jó! Láthatóvá válik, hogy a költségvetés kiadásait hol lehet jelentősen csökkenteni. Mondjuk a rektorok, vezérigazgatók és holdudvaraik, valamint az igazgatótanácstagok és felügyelőbizottságok tagjainak érdemtelen MAGAS jövedelmét. Mondjuk a harmadára kell vissza venni. Januártól új szerződést kell velük kötni, vagy úgy csinálni mint a MÁV-nál a dolgozókkal, hogy levélben értesítették a bérük csökkentéséről. Prémium és jutalom csak nyereséges cégnél a nyereség figyelembevételével lehessen kifizetni. Végkielégitést csak öt év munkaviszony után lehessen kifizetni. Rövidebb idő eltöltése nem indokolja a kifizetést.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html