A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az elmúlt fél évben összesen 21,8 milliárd forint összegű hitel felvételére irányuló közbeszerzés megindítását hagyta jóvá az MFB Közösségi közlekedésfejlesztési hitelprogramja keretében a Volán-társaságok számára - tudta meg lapunk az MNV-től. A hitelt járművásárlásra költhetik a közlekedési társaságok. Az engedélyezett közbeszerzések a 24 Volán-társaságból húszat érintenek - a Jászkun, az Alba, a Vértes és a Zala Volán Zrt. üzleti terveiben az idei évre nem szerepel közbeszerzés megindítása az MFB-s hitelkonstrukció keretében.

További hitelfelvételek előkészítése a társaságoknál folyamatban van, de a többségi tulajdonoshoz még nem küldték meg azokat jóváhagyásra - közölte a vagyonkezelő szervezet. A Volánok a hitelprogram keretében a buszállományuk műszaki és életkori állapotának, valamint a gazdálkodási-, piaci-, likviditási helyzetüknek megfelelő mértékű hitel felvételére, illetve az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások kiírásához kérték a többségi tulajdonos MNV jóváhagyását - közölte az állami vagyonkezelő.

Ötvenmilliárd forint a keret

Az MFB kedvezményes kamatozású hitelét új és használt járművek vásárlásához igényelhetik a közszolgáltatási szerződéssel rendelkező közúti és vasúti személyszállító vállalkozások 2013 végéig - derül ki az MFB honlapjáról. A futamidő legfeljebb 15 év lehet, a minimális hitelösszeg 100 millió forint. Önerővel is rendelkezni kell, a tervezett beruházás bekerülési értékének legalább tíz százalékával. A hitelprogram kerete 50 milliárd forint, abban 13 pénzintézet vesz részt.

A hitelből a társaságok a helyközi közlekedési közszolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal is egyeztetett, különféle típusú és felszereltségű autóbuszokat szerezhetnek be a helyközi, elővárosi és távolsági személyszállítási feladatokra. A járművásárlásra vonatkozó közbeszerzéseket, azok alkalmassági és értékelési szempontrendszerét szintén az MNV hagyja jóvá. Az ajánlatok közül az értékelési szempontok alapján a legkedvezőbb ajánlattevő nyerheti el a szállítási megbízást.

A Volán-társaságok konzorciumokba tömörülve bonyolítják le beszerzéseiket. A közbeszerzési értesítőben már megjelent hirdetményekből kiderül, hogy a Volánbusz Zrt. 6,65 milliárd forintos hitel felvételére keres pénzintézetet. A társaság ebből mintegy 114 új busz vásárolna 2011-2012-ben. A Tisza Volán - három másik társasággal, a Kunság, a Kőrös és a Bács Volánnak közösen - összesen 1,65 milliárdos hitel felvételére írt ki közbeszerzést. A Borsod Volán vezetésével öt társaság (a Borsod mellett az Agria, a Hatvani, a Mátra és a Nógrád Volán) 4,45 milliárd forint tőkeösszegre hirdetett beszerzést. A legtöbb hitelt, több mint másfélmilliárd forintot a Nógrád Volán venné fel. A Szabolcs Volán Zrt. a Hajdú Volán Zrt.-vel közösen 1,6 milliárdos hitel folyósítására írt ki közbeszerzést, ebből a Szabolcs Volán tőke-összege 1,18 milliárd forint.

A Pannon Volán Zrt. már kiválasztotta a hitelintézetét: 500 milliós kölcsönt vesz fel az UniCredit Banktól, amelynek költsége a tízéves futamidő alatt 112 millió forint. A közelmúltban a Kisalföld Volán Zrt. - öt társaság nevében - 2,5 milliárd forint felvételére hirdetett közbeszerzési eljárást, ebből a Kisalföld Volán 590 millió, a Bakony 150 millió, a Balaton 272 millió, a Somló 720,4 millió, míg a Vasi Volán 783 millió forintos hitel folyósítására keres pénzintézetet. A Kisalföld Volán 430-440 járműből álló flottájából évente 40-50-et kellene lecserélni. A hitelből most 13 jármű vásárlását tervezik, illetve hat továbbit saját erőből - mondta Pócza Mihály, a társaság vezérigatgatója a távirati irodának.

 


Az MFB hitelprogramjában részt vevő hitelintézetek:
Budapest Bank Nyrt.
CIB Bank Zrt.
Erste Bank Hungary Nyrt.
FHB Kereskedelmi Bank Zrt.
K&H Bank Zrt.
KDB Bank Zrt.
Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.
Magyarországi Volksbank Zrt.
MKB Bank Zrt.
OTP Bank Nyrt.
Raiffeisen Bank Zrt.
Sopron Bank Zrt.
UniCredit Bank Hungary Zrt.