Végrehajtás a FÉG Konvektorgyártó Zrt.-nél

Végrehajtás fenyegeti a FÉG fűtéstechnikai gyárát. A szebb napokat megélt FÉG Konvektorgyártó Zrt-nél már lekapcsolták a villany és gázt is, a dolgozók pedig nem kaptak fizetést, s ezért értesüléseink szerint ma az ócsai gyár elé vonulnak. A cég közel két milliárdos hitelt nem tud visszafizetni, az adóhatóságnak is több száz millió forinttal tartozik.
Szakonyi Péter, 2011. május 13. péntek, 09:32
Fotó: Napi.hu

Végrehajtók érkezése várható a FÉG gyáránál. A fűtéstechnikai berendezéseket gyártó cég - amely privatizáció során került egy ciprusi bejegyzésű vállalkozás birtokába - az elmúlt években hatalmas hitelt vett fel, amit nem tudott visszafizetni. A gyárleállásnak ez csak az egyik oka volt, mert a cég az adóhatóságnak is több százmillió forinttal tartozik.

A FÉG 1,7 milliárd forintos hitelt vett fel a Commerzbanktól, amit azonnal egy másik - szintén ciprusi cég - felvásárlására fordított. Ennek következtében a magyarországi gyár már tavaly év végén nehéz helyzetbe került, mivel a cégből kivonták a likvid pénzeszközöket, ami az elmúlt napokban vált kritikussá. A hitelt megvásárló MPF Holding megkísérelte megmenteni a céget, de a tulajdonost képviselő menedzsment ebben nem volt partner a tulajdonosi érdekek védelmére hivatkozva.

Az MPF többször felajánlotta a managementnek , hogy közjegyzői eljárás keretében adják át a cég vagyonát a hitelezőnek , és hagyjanak olyan vagyon elemeket a vállalatban , amivel biztosítva lett volna a NAV , szállítók követelésének és a dolgozók bérének kifizetése de ebben a cégvezetés nem volt partner annak ellenére , hogy a vállalat ellen már megindult az MPF által indított végrehajtási eljárás így a termelés napok óta áll, a közműveket kikapcsolták, és nem fizettek a dolgozóknak sem.

A cég - amely Európa egyik jelentős tüzeléstechnikai gyártója - éves forgalma 6-7 milliárd forint volt a likvid vagyon elvonása előtt, de mivel a finanszírozást már nem tudták megoldani és így a vevőket sem tudták kiszolgálni. A követelést megvásárló MPF Holding a banki hitel átvételével a cég eszközeire, márkanevére és egyéb tulajdonára szerzett első ranghelyre bejegyzett zálogjogot és kész átvenni az irányítást is. A Felcsuti Zsolthoz tartozó cégcsoport a magyar ipar egyik meghatározó képviselője.

A leggazdagabb Magyarokat bemutató kiadványunk alapján Magyarország 20. leggazdagabb emberének számító Felcsuti hat magyarországi gyára mellett Kínától az USA-ig rendelkezik vállalkozásokkal. Az MPF Holding Európa egyik vezető szerszám- és barkácsgép tartozék gyártója, de e mellett építőanyag és csiszolószerszám gyártással és kereskedelemmel is foglalkozik. Az eljárás gyorsításán és közel 200 családot érintő problémák megoldásán dolgozik jelenleg is dr. Szűcs Lajos a megyei közgyűlés elnöke is az MPF vezetésével közösen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.05.13 17:03

@megalodon:
Teljes mértékben egyezik a véleményünk.Eddig tartott a fejlesztés és innováció nélküli gyártás.A majd lesz valahogy ,jó magyar hozzáállás.Zsebre tenni a kezdeti nyereséget,semmi fejlesztés.Ha gond lesz majd segít az állam.Ez volt,és lesz mikor tehetségtelen gazemberek jutottak hozzá fillérekért az állami cégekhez.
Precedens???Lenne elképzelésem egy őszi erdőben a "jómadarakkal"Gondolom,érthető!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.13 10:21

privatizáljál fillérekért egy gyárat, vagyél fel rá pár milliárd forint hitelt, add el a készleteket, adót ne fizess egy vasat sem, told ki a pénzt offshore számlákra, majd tárd szét a kezed és jelentsd be a csődöt a válságra hivatkozva... ja és pár százalékot szórjál szét a mechanizmus megolajozására...

Szóval kéne néhány precedensértékü csődbüntett+adócsalás- fedezet kivonás stb.. itéletet hozni miheztartás végett, gondolom fogást csak talál rajtuk az adóhivatal, ha akar....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html