Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bíróság a Bioenergetic Kiadó Kft. kérelmére január végén végrehajtást rendelt el az Alexandra könyves hálózat nagykereskedő cége, a Könyvbazár Kft. ellen - derül ki a Céginfo.hu adataiból. Egy mintegy 40 millió forintos tartozásból 10 millió forint bíróság által jóváhagyott követelés miatt kezdeményezte a végrehajtást a Könyvbazár ellen az ezoterikus könyvek megjelentetésével foglalkozó Bioenergetic - értesült a HVG hetilap. A kiadó ügyvezető-résztulajdonosa, Schneider László Gábor tavaly ősszel nyílt levélben szólította fel a könyvnagykereskedő mögött álló Matyi Dezsőt, hogy fizesse ki többéves tartozásait.

A Napi.hu korábban beszámolt róla, hogy az Alexandra-hálózatot létrehozó Matyi Dezső központi könyves cége - a nagy- és kiskereskedelemmel, könyvkiadással, borkereskedelemmel, kávézóüzemeltetéssel foglalkozó - Pécsi Direkt Kft. tavaly márciusban került felszámolási eljárás alá; a céggel szemben az egyik hitelező OTP Bank Nyrt. is végrehajtást kezdeményezett. A nagyra nőtt vállalkozás nehéz pénzügyi helyzete régóta ismert volt a hitelező pénzintézetek, a kiadók és a könyvkereskedők előtt. A cég hatalmas szállítói és pénzintézeti tartozása miatt roppant meg.

Matyi Dezső 2013-ban még szerepelt a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában, 10,9 milliárd forintosra becsült vagyonával az 55. helyen állt.

Kilencmilliárdos tartozás a Pécsi Direktnél

A Pécsi Direkt felszámolásának megindulása óta felkerült az Elektronikus beszámoló portálra a társaság 2013-as beszámolója is - korábban csak a 2012-es számok voltak ismertek -, s ebből kiderül, hogy az évben 13,4 milliárdos nettó árbevétel mellett 946 milliós veszteséggel zárták az évet. (A megelőző évben még 15,1 milliárdos forgalom mellett 279 milliós adózott eredményt értek el.) A kötelezettségállományuk 9,4 milliárdot tett ki, amiből közel 2,1 milliárd volt a hosszú lejáratú és 7,3 milliárdos a rövid lejáratú kötelezettség (az utóbbiból 3,8 milliárdos volti a szállítók felé fennálló tartozás).

A Pécsi Direkt rajta van a NAV legfrissebb adóslistáján is, 100 millió forintnál nagyobb adótartozással.

Matyi 2013 decembere óta átszervezte a bolthálózat működtetését, a hitelintézetekkel és kiadókkal megegyezésre törekedett, a veszteséges üzleteket bezárta, a nagykereskedelmet a Könyvbazár Kft.-be, a kiskereskedelmet a Rainbow Üzletlánc Kft.-be szervezte át. Az üzletember korábban kötelezettséget vállalt arra, hogy a Pécsi Direktnek a könyvkiadók felé fennálló tartozását a Könyvbazár rendezni fogja.

Felszámolást is kértek

Az ígéret szerint a kiadókkal szembeni tartozást három év alatt kamatmentesen térítette volna meg, ám Schneider szerint Matyi már tavaly nyáron elkezdett csúszni a fizetésekkel, az ő októberi levele után pedig egyáltalán nem utalt neki - írja a friss HVG. A Bionergetic Kiadó most visszarendelte a Könyvbazártól a teljes könyvkészletét, és a végrehajtás mellett felszámolási kérelmet is benyújtott a nagykereskedő cég ellen.

Könyvbazár-adatok (millió Ft)
201220132014
Nettó árbevétel0295,18587,5
Üzemi eredmény-0,116,9639,8
Adózott eredmény-0,115,2606,2
Mérleg sz. eredmény-0,115,2606,2
Eszközök összesen3,2527,76683,3
Saját tőke3,218,4636,6
Kötelezettségek0,02509,35992,1
Forrás: E-beszámoló, Céginfo.hu

A Könyvbazár Kft. jelenleg 111 dolgozót foglalkoztat, az ügyvezetője Matyi Dezső, ám a tulajdonosok között 2013 szeptembere óta nem jelenik meg közvetlenül a neve. A Könyvbazár minősített többségi tulajdonosa a Matias-Borászat Kft. - a nagykereskedő cég 2014-es beszámolója szerint a Matias-Borászat befolyása 80 százalékos, míg 19,3 százalékban a felszámolás alatt lévő Pécsi Direktnek, a fennmaradó részben pedig Matyi volt feleségének van tulajdonrésze. A bortermelő Matias-Borászatban sem tulajdonos jelenleg Matyi Dezső üzletember, ez három, hozzá köthető magánszemély érdekeltségébe tartozik.

A Könyvbazár 2014-ben az előző évi 295 millióról közel 8,6 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, az adózott eredménye meghaladta a 600 millió forintot.