Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt követően, hogy a törvény lehetővé tette a deviza alapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztését, a piacon olyan hitelközvetítők (gyakorta álközvetítők) bukkantak fel, akik kedvezőnek tűnő konstrukciókkal és a hitelkiváltás gyors rendezésének ígéretével hitegetik a hozzájuk fordulókat - hívja fel a figyelmet a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). E vállalkozások a fizetési nehézséggel küzdő, nehéz helyzetben lévő adósok számára sokszor további, jelentős díjak mellett vállalnak megbízási szerződéssel állítólagos adósságrendezést.

Az ilyen intézményektől, személyektől érkező ajánlatokkal kapcsolatban célszerű körültekintően eljárni. Ha az ajánlat nem közvetlenül kereskedelmi banktól, takarékszövetkezettől vagy pénzügyi vállalkozástól érkezik, ellenőrizni kell, hogy az adott hitelközvetítő működését a PSZÁF engedélyezte vagy regisztrálta-e. Ennek legegyszerűbb módja annak a tisztázása, hogy az adott vállalkozás vagy személy szerepel-e a PSZÁF honlapján a felügyelt vagy nyilvántartásba vett intézmények, magánszemélyek között. Óvakodni kell minden olyan megoldástól, amelyeket PSZÁF engedélyével nem rendelkező szereplők kínálnak - emeli ki közleményében a felügyelet.

Erre kell figyelni a hitelközvetítésnél

Arra is érdemes figyelni, hogy a fix árfolyamú végtörlesztéshez kapcsolódó hitelközvetítés kapcsán a törvény szerint díj nem számítható fel, a közvetítésnek, civil szerveződésnek az adósok számára e szempontból ingyenesnek kell lennie. Téves az az ígéret is, amely szerint egy nagy létszámú adósi körrel kapcsolatban lévő civil szervezet minden tagjának azonos feltételekkel tud majd hitelkiváltó kölcsönt szerezni. Az adósok hitelképessége ugyanis mindig egyénenként eltérő. Javasolt mindezért, hogy az adósok ne közvetítőnél vagy civil szerveződésnél, hanem közvetlenül a hitelező intézményeknél keressenek maguknak hitelkiváltó kölcsönt.

Nem, vagy csak alapos előzetes tájékozódás után szabad olyan szolgáltatást igénybe venni, amelyek aktív BAR-listásoknak kínálnak hitellehetőséget (a BAR a mai Központi Hitelinformációs Rendszer /KHR/ korábbi elnevezése). A PSZÁF korábbi vizsgálatai alapján nagy számban fordult elő ugyanis, hogy az ilyen szolgáltatók nem rendelkeznek tevékenységükhöz engedéllyel, és az üzletkötés során alkalmazott feltételeik sem felelnek meg a jogszabályi előírásoknak.

Óvakodni kell a fogyasztói csoportoktól

Különösen óvakodni kell a fogyasztói csoportoktól, amikor a végtörlesztéshez kínálnak "hitelmegoldást". A csoportokat szervező cégek ugyanis - egyes ügyintézőik állításával ellentétben - nem hitelt, hanem vásárlói jogot nyújtanak, amelynek időpontja sorsolástól (szerencseelemtől) függ, készpénzt pedig a tagjaiknak egyáltalán nem adnak át. Ezzel kapcsolatban a Gazdasági Versenyhivatal fogyasztói csoportok esetén jelentkező további speciális kockázatokra is felhívta a rögzített árfolyamú végtörlesztést igénybe venni kívánó ügyfelek figyelmét honlapján.