Végtörlesztés: vége van - a kormány elvesztette realitásérzékét?

Lezárul − ha lezárul − a végtörlesztés sztorija, pénteken lehet utoljára leadni az igényeket a bankokban − talán ez a határidő volt az egyetlen, ami nem változott az elmúlt negyedév során az intézkedéscsomagban.
Nagy László Nándor, 2011. december 29. csütörtök, 19:55
Fotó: Napi.hu

A bizonytalanságot az jelenti, hogy a közszolgáknak írt miniszterelnöki levél és Orbán Viktor ígérete még az utolsó héten is új irányt nyitott − karácsony után számos ügyfél a bankoktól igyekezett megtudni, hogy pedagógusként akkor neki ki nyújt majd "alanyi jogon" kedvezményes forinthitelt a végtörlesztéshez. A kormányfő levelét olvasva ugyan nem lehet kétségünk, hogy a munkáltató − a közszolgák esetében az állam − dolga lenne ez, ám ez az elemzők szempontjából legalább három irányból is ijesztő.

A legfélelmetesebb, ha Orbán komolyan gondolta, hogy a költségvetés jelenlegi helyzetében képes finanszírozni azt a több száz milliárd forintot, amire az állami apparátusnak szüksége volna a devizahiteleinek kedvezményes árú kiváltására. Ez ugyanis azt üzenné a világnak, hogy a magyar kormányzat elvesztette a realitásérzékét. A másik magyarázat sem túl szívderítő: a kormányfő szavait félreértették, ő nem arra gondolt, hogy az állam mindenkit kisegít majd kedvezményes hitellel. Ez esetben viszont a kormányzat szavahihetősége szenved végérvényesen csorbát.

Jöhet tehát a harmadik megoldás, amikor az állam ismét a bankokkal akarja majd lenyeletni a békát. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor valahogy óhatatlanul is Szabó Magda gyermekregénye, a Tündér Lala és annak üvegcsúcsa jutott eszembe. A szerettei (társadalom) iránt érzett felelőssége tudatában lévő kis herceg emberré változik a csúcs tengerszemében − ám szárnyak nélkül a biztos halál les rá ereszkedés közben. A regényben van megoldás: Simon, az öreg sas hátára veszi és lehozza Lalát a hegyről.

De mi történik akkor, ha a mi hercegünk immár sokadszorra két kezével hessegeti el a sast (bankokat), amely a nagy szükségben az egyetlen megoldást jelentheti sorsunk jobbra fordulása érdekében − támogatásával és azzal, hogy hisz a jövőben? (Ne feledjük a bécsi nyilatkozatot és azt, hogy a bankok januárban a kkv-hitelezés felpörgetéséről kezdenek tárgyalást a kormánnyal.) Az üvegcsúcs neve hordozza a szomorú kifejletet: Végevan.

A szerző a Napi Gazdaság főmunkatársa

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vole, 2011.12.30 16:10

@rodolfo: A kulcsszo: feketezes. Marpedig 2012 a 27% -os afaval a feketegazdasag eve lesz. Egyik haver is feketezik, eleteben nem dolgozott, es nagyon orul a narancs hatalomnak, mert reg volt ennyire jo pozicioban a legalis boltosokkal szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rodolfo, 2011.12.30 15:47

Nem tudom miért ti miért rinyáltok ennyire, a kormány nagyon jól teszi a dolgát, mert egy ennyire birka néppel mint a magyar mindent meglehet tenni. Aki volt mostanában bevásárlóközpont közelében az láthatta, hogy nincs ebben az országban semmi probléma, az emberek két kézzel szórják a pénzt, úgy vásárolnak mint a mérgezett egerek, akkor a kormány persze, hogy mindent emel amit csak tud. Nekünk nem számít 350-400Ft euro, a 450-500Ft-os üzemanyagár az autók száma nem csökken, az árak meg emelkednek. A szilveszteri szállodák 110%-on forognak, szóval nem lesz itt márc.15-én semmi!!!!, mert amíg itt ilyen vásárló erő van, addig nem lehet probléma. Csak tudnám, hogy csinálják s ezt nem azért írom, hogy sírjak de tényleg nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mit csinálok rosszul, vagy esetleg nem helyezkedtem?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.12.30 08:45

@apuka: Barátom!Maradjunk akkor ennél a megszólításnál.Akkor ezek az idióták vigyék végig 2014-ig???Legyen 500Ft a benzin,az Áfa 30%,és még fizess n+1 fajta adót,illetéket,mert ez kell a Fidesz által kezdett szabadságharchoz.Olyan szabadságharc ez hogy a végén ténylegesen rabszolgák leszünk már mindenkinek.Vagy jöjjön vissza az MSZP????A nép azért adott (bár ne tette volna!)több mint kétharmadot a Fidesznek mert megunta a sok lopást,minden héten új programok,pontok,amiből semmi nem lett.Megunta hallgatni a gazdaság dübörgését,és rájött hogy a pannon puma nyávogó kiscica.
Akkor kit???A Jobbikot????Zie Hell!!!!Ez hiányzik???Legyünk a fasiszták Magyarországa a külföld szemében???
Alulról kell új pártokat indítani,többet.De kontrollal,ne hogy csak egy jól szervezett tolvajbanda legyen azokból is a hatalomba.
Újból kell kezdeni sok mindent,újragondolni sok kérdést,újrafogalmazni céljainkat.De erre már új pártok,új emberek kellenek,akik hitelesek,számon kérhetők.
Mert ha ez nem így lesz akkor csak lötyögni fogunk egy zsákutcába,és egymást szidjuk miért állunk itt.
Ha te ezt nem hasonlóan látod,akkor hajolj le azért a gyógyszerért és vedd be még nem késő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Patka, 2011.12.30 08:01

@apuka: Ha egy kissé sarkosan fogalmazta is meg Zodiakus, lényegében igaza van. Tényleg kínzóvá kezd válni ez a langyos víz. Nekünk Mohács kell!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

apuka, 2011.12.30 07:27

@Zodiakus: Neked elgurult a gyógyszered, barátom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html