A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) ma publikált végzésében haladéktalanul megtiltotta az Argenta Credit Zrt. számára a "Végtörlesztési kalkuláció rögzített árfolyamon történő végtörlesztés esetére" elnevezésű dokumentumnak a fogyasztókkal szembeni megtévesztő szöveggel történő alkalmazását, az ügy kapcsán elrendelt vizsgálatának lezárásáig.

A PSZÁF 2011. december 12-én több fogyasztói beadvány, kifogás alapján áttekintette a pénzügyi vállalkozás végtörlesztési eljárását. A PSZÁF ennek során megállapította, hogy az Argenta Credit Zrt. végtörlesztési kalkulációs dokumentuma többek között a következőre hívja fel a fogyasztók figyelmét: "Tájékoztatjuk továbbá Ügyfeleinket, hogy az Adóhatóság (NAV, korábbi nevén APEH) tájékoztatása szerint a vagyonosodási vizsgálatok kiterjedhetnek a végtörlesztésre fordított pénz eredetének ellenőrzésére."

A PSZÁF ezek alapján még aznap fogyasztóvédelmi célvizsgálatot indított a társaságnál. Az Argenta Credit Zrt. által alkalmazott dokumentum szövege révén ugyanis a pénzügyi szervezet - tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot megvalósítva - olyan hatást gyakorolhat a fogyasztókra, amellyel eltérítheti őket a hitelintézeti törvényben foglalt, a fogyasztókat védő, a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó joguk gyakorlásától. A fogyasztók jogosultságát hátrányosan befolyásoló tájékoztatások, kereskedelmi gyakorlatok pedig veszélyeztethetik az érintettek jogi és gazdasági érdekeit - közölte a felügyelet.