Végtörlesztett? Akkor siessen, ha elszámolást akar kérni a bankjától!

Akiknek korábbi hitel- vagy lízingszerződése rögzített árfolyamon történt kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg – a többi fogyasztóval ellentétben – maguknak kell kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktől- hívta fel a figyelmet a jegybank.
Napi.hu, 2015. március 11. szerda, 11:20
Fotó: Napi.hu

Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződések esetében az elszámolási értesítőket automatikusan küldik a bankok, azt nem kell a fogyasztóknak külön kezdeményezni.

Azon fogyasztóknak, akiknek a deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése a rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, maguknak kell kérniük az elszámolást. Ők egy, a banki honlapokon, ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB weblapján elérhető formanyomtatványon 2015. március 31-ig, 10 ezer forint díj ellenében igényelhetik pénzügyi intézményüktől az elszámolást. Ez esetben az elszámolási értesítőt 2015. november 30-ig kell kézhez kapniuk.

A hitelintézeti törvény egy 2011. ősztől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve deviza alapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel mintegy 170 ezer szerződés esetében éltek.

A kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegéből azon tételeket, melyet korábban kedvezményként biztosított. A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként esetükben nem keletkezik kifizethető összeg.

Ha ugyanakkor egy fogyasztónak a kedvezmények levonását követően mégis visszajár további összeg, akkor nem csak azt, de az általa befizetett 10 ezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény. Nem kell megfizetnie e díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forint alapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötött.

Egyes téves ügyvédi sajtónyilatkozatokkal ellentétben, azon már visszafizetett fogyasztói kölcsönöknél, ahol a szerződés egyéb módon - tehát nem a kedvezményes végtörlesztéssel - szűnt meg, az elszámolás a törvény erejénél fogva automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik, az erről szóló értesítő leveleket pedig a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg (volt) ügyfeleik részére - írta az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.03.11 14:08

Nem értem, miért komplikálják a dolgokat. A végtörlesztés óriási kedvezményekkel járt, egyszerűbb lett volna akkor véglegesen lezártnak tekinteni a hitelszerződést és mindkét félnek aláírnia, hogy egymással szemben további követelésük nincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html