A befektetőket egyrészt nyugtalanítja, hogy egyre több jele van a világgazdasági növekedés lassulásának, másrészt viszont abban reménykednek, hogy a világ vezető jegybankjai hamarosan gazdaságélénkítő intézkedéseket tesznek.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy londoni FTSE-100 mutató 0,3 százalékkal, a frankfurti DAX-30 index pedig 0,3 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,1 százalékos mínuszban indíthatja a kereskedést.

Budapest erősödhet?

Enyhe emelkedésre számítanak hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Kocsis Márió, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy az ázsiai piacok mérsékelt pluszban tartózkodnak, és a határidős indexek is kisebb pozitív nyitást vetítenek előre. Az elemző a magyar részvénypiacon is a nemzetközi hangulatot tartja elsősorban iránymutatónak, ezért mérsékelt emelkedésre számít.

Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzőjének kommentárja szerint is folytatódhat az óvatos emelkedés a BÉT-en. A nemzetközi befektetői hangulat visszafogottan optimistának mondható, így a pozitív tartományban indulhat a kereskedés a magyar részvénypiacon.

A vezető részvények közül az elemző kiemelte, hogy az OTP árfolyama fontos ellenállási szint felé közelít, várhatóan első alkalommal nem tudja majd áttörni a 12 600 forintos szintet. Kedvezőnek véli a Mol technikai képét, amennyiben sikerülne megmaradni a 2920 forintos szint felett, a papír árfolyama erősödhet. A Richter esetében továbbra is 5000 forintnál húzódik meghatározó ellenállás, míg a Magyar Telekom árfolyamában a 425 forintos szint áttörése esetén nyílna tér felfelé - tette hozzá.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 131,56 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 40 312,46 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 6,8 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. A Mol 30 forinttal, 1,04 százalékkal 2924 forintra erősödött, 1,4 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára nem változott 12 550 forintot ért, forgalmuk 4,0 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,24 százalékkal 423 forintra nőtt, forgalma 244,5 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 8 forinttal, 0,16 százalékkal 4968 forintra emelkedett, a részvények forgalma 616,8 millió forintot ért el.

Így végződött Ázsiában a hétfő

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek az indexek hétfőn. A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,22 százalékkal 507,55 pontra nőtt.

Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,44 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,01 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,53 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,56 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,29 százalékos nyereségben állt zárás előtt bő egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,01 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik.

A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,01 százalékos pluszban, 62,16 dolláron, az októberi szállítású WTI pedig 1,15 százalékos nyereségben, 57,17 dolláron forgott fél nyolckor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 0,21 százalékkal, 1518,75 dollárra nőtt.

Pénteken emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,15 százalékos, a DAX-30 index 0,54 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,19 százalékos pluszban zárt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,32 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,28 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,30 százalékkal csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!