Végzetes csapást mérhet a kisboltokra a Fidesz terve

A kisebb dohányárugyártók talán jobb helyzetbe kerülhetnek, ha állami kézbe kerül a dohánykereskedelem − amint azt egy fideszes tervezet szorgalmazta −, de a kisebb kereskedelmi egységekre végzetes csapást mérhet az intézkedés.
Hőnyi Gyula, 2011. december 7. szerda, 07:25
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Nem áll távol a Fidesztől, hogy a cigaretta versenypiacához is hozzányúljon azzal az elvi javaslattal, hogy a nagyjából 400-500 milliárd forint forgalmú kiskereskedelmet egy államilag erősebben felügyelt szakbolthálózatba emelje át, elvéve a termékforgalmazás szabadságát egyebek közt a nemzetközi hálózatoktól. A cigarettaforgalmazás jelentős részét a multik tartják a kezükben − mondta a javaslattal kapcsolatban néhány nappal ezelőtti tájékoztatóján Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője −, ám ha sikerül átalakítani a piacot, akkor magyar családok jutnak majd munkalehetőséghez. Emellett a szakbolthálózatokat szigorúbban lehetne felügyelni − ma a 18 éven aluliak továbbra is könnyedén jutnak hozzá a termékhez, minden tiltás ellenére.

Töredékére szorulna a cigi-eladóhelyek száma

A november végén kiszivárgott, egyéni képviselői tervezetként ismert − a parlamenthez még be nem nyújtott − javaslat Magyarországon azért meglepő, mert a cigarettaforgalmazás évtizedek óta liberalizált, a piacon jól kordában tartott verseny zajlik és az évekkel ezelőtt még 25 százalék fölötti szintre becsült feketekereskedelmet ma 6 százalékra szorították le.

Nagyjából 40 ezer eladóhelyen lehet ma cigarettához jutni, beleértve a vendéglátó-ipari egységeket, a szórakozóhelyeket és a kiskereskedelmi hálózatot − ez utóbbira jut az összes eladóhely mintegy fele. Ha a piacot a tervezet szerint alakítják át, akkor kevesebb mint 6 ezer eladóhely lenne országszerte. A településszerkezeti adottságok és a lakossági adatok szerint lenne olyan nagyobb falu, ahol csak egyetlen helyen lehetne dohányárut vásárolni.

A kisebb gyártóknak kedvezne a kormány

Ma a kiskereskedelemben lehet csak versenyezniük a gyártóknak, csak a kiskereskedelmi eladóhelyen lehet helyi reklámokat kihelyezni (roppant szűk keretek között), ami kizárólag a márkaválasztásban segít dönteni, a fogyasztást nem népszerűsítheti. Ezen a terepen jellemzően a tőkeerős gyártók vannak előnyben, a kisebb cégek kevésbé versenyképesek velük szemben.

Az eladóhelyeknél a márkakizárólagosság, egy-egy molinó kihelyezése és a megfelelő márkaválaszték készleten tartása jelentős bevételt hoz a vendéglátósnak vagy a kereskedőnek, évi 1−3 millió forintot is, lényegében polcpénz gyanánt. Az új elképzelés a kisebbeket hozná előnybe a szűkített értékesítési pontokkal, illetve a reklámozás szabályainak szigorításával.

A kisebb kereskedelmi egységek viszont pórul járhatnak

A kisebb gyártók esetleges helyzetbe hozása önmagában nem lenne probléma, ám a javaslat versenypiaci hatása nem egyszerűen a gyártók küzdelmének kiegyenlítését jelentené, amint erre az ÁNTSZ is felhívta a figyelmet. A forgalmazásban érdekelt családok vagy munkavállalók száma csökkenne: a gyártók szerint nagyjából 1000-1500 embert kell elbocsátani (csak gyártói szinten) a piac átalakulásával. Ezenfelül a cigarettaforgalmazás szűkítésével kisebb kereskedelmi egységek rogyhatnak meg, miután ezeknél nemcsak a forgalmazásból származó készpénz esik ki, hanem a cigarettavásárlási lehetőség adta vonzerő is.

A kisebbeknél néhány millió forint kiesés a véget jelentené, különösen úgy, hogy a gyártóktól sem számíthatnak az éves 1−3 milliós polcpénzre. Ám az ÁNTSZ sokkal inkább amiatt aggódik, hogy a kényelmi terméknek számító cigaretta beszerzési csatornája megváltozik.

Egyrészt a fogyasztókat tudatosabb beszerzésre ösztönzi, hogy ne kelljen naponta útra kelni a termékért, egy doboz helyett egy kartont (szakmai nyelven csíkot, 10 darabot egyszerre) vesznek, ami rövid távon erősítheti a fogyasztást. Másrészt viszont vannak olyan fogyasztók, akik képtelenek egyszerre kiadni 4-5 ezer forintot egy nagyobb adagért és/vagy utánajárni sem szeretnének, így az illegális, mind pénzügyileg, mind egészségügyileg ellenőrizetlen csatornák felé terelődhet a beszerzés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.12.07 19:35

Jó terv :-), megint egy Fideszes észlény megpróbált gondolkozni, de nem sok sikerrel.. nyugodtan le lehet majd felezni a jövedéki bevételeket és persze nagy kérdés lesz, hogy ki milyen jattok árán szerez majd magának elárúsítóhelyet azaz dohányforgalmazási monopóliumot :-)

persze ennyi erővel az italboltokat és a benzinkutakat is le lehetne ötödölni - minek annyi pia , benzinkút is túl sok van
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2011.12.07 16:05

@macitalp:
Magyar szolgák, de kié az árrés, magyaroké vagy kiviszi külföldre a multi?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

macitalp, 2011.12.07 15:23

"A cigarettaforgalmazás jelentős részét a multik tartják a kezükben ? mondta a javaslattal kapcsolatban néhány nappal ezelőtti tájékoztatóján Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője ?, ám ha sikerül átalakítani a piacot, akkor magyar családok jutnak majd munkalehetőséghez."

A "multiknál" (Auchan, Tesco, stb.) nem magyarok dolgoznak???!!
TE BAROM!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2011.12.07 11:58

Nem a cigiárusítás megszűnése az igazi csapás a kisboltokra, hanem a plázák és a diszkontláncok terjeszkedése.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html