Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és 5 millió forint bírságot szabott ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a gyógyszertárat működtető cégre, mivel az súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat - közölte az OGYÉI.

A patikabezáratás nem megszokott gyakorlat, a tisztigyógyszerészi szolgálat nagyon ritkán él ezzel a lehetőséggel. A hatóság mostani határozott fellépése nem véletlen - hívja fel a figyelme Pozsgay Csilla főigazgató. A tisztigyógyszerészek a gyógyszerek kiadására vonatkozó jogszabályok ismételt és súlyos megsértését tapasztalták Vizsolyban.

Az OGYÉI szakemberei helyszíni ellenőrzéseik alkalmával a 2015. január 1. és 2016. február 26. közötti időszak forgalmi adatait vizsgálták. Ez idő alatt 28-féle, összesen 23 758 doboz vényköteles gyógyszer vény nélküli kiadása igazolódott, melyekből 21 készítmény (18 157 doboz) pszichotróp 4-es listába tartozik. Ezeket a gyógyszereket kizárólag vény ellenében adhatták volna ki a patikában, orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek is. (A jelenleg hatályos jogszabályok szerint orvosnak, állatorvosnak és gyógyszerésznek - amennyiben végzettségét hitelt érdemlően igazolni tudja - vényköteles gyógyszer legfeljebb harminc napra elegendő mennyiségben vény nélkül is kiadható. Ám a pszichotróp anyagként minősített gyógyszer számukra is csak recept ellenében adható ki.)

A legnagyobb mennyiségben Xanaxot (9037 dobozt), Rivotrilt (6531 dobozt), Epheritet (5488 dobozt), Frontint (2205 dobozt) és Dormicumot (263 dobozt) értékesített jogszerűtlenül a patika. A vény nélkül kiadott tételek listáján megtalálható a Contramal, az Eunoctin, a Germicid, a Helex, a Noacid, a Peritol, a Proviron, a Ralgen, a Seduxen, a Stilnox és a Zopigen is - írta a hatóság közleményében.

A gyógyszertár a vizsgálat alapján összesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. A hatósági ellenőrzés során a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő személyek azonosítására nem volt lehetőség. A patika élén álló személyi jogos gyógyszerész állítása szerint a gyógyszereket 20-30 környékbeli, vizsolyi, vilmányi, hernádcécei lakos részére adta ki, ám mint mondta: "név szerint nem ismerte őket, csak látásból".

Ez azért is súlyos probléma, mert a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő - klonazepám, alprazolám, és efedrin-hidroklorid tartalmú - készítmények, melyek a megfelelő szakorvosi/orvosi ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek. Ezeknél a hatóanyagoknál kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal - figyelmeztet Pozsgay Csilla.

Az OGYÉI fontosnak tartja, hogy Vizsoly és a környező kistelepülések gyógyszerellátása biztosított legyen. Ezért felvette a kapcsolatot a Magyar Gyógyszerészi Kamarával (MGYK). Vizsoly polgármestere és a Kamara elnöke egyeztetést folytatott, melynek eredményeként a közeljövőben újra nyílhat gyógyszertár Vizsolyban. Hankó Zoltán, az MGYK elnöke a vizsolyi eset kapcsán is kifejtette, a köztestület elítél minden jogszabálysértő gyakorlatot. A kamara automatikusan etikai eljárást indít minden olyan gyógyszerésze ellen, aki tudatosan megsérti a jogszabályi előírásokat.

Hol találnak patikát a vizsolyiak?

A Vizsolyban bezárt patika a falu 867 lakosát szolgálta ki. A közelben három településen érhető el gyógyszertár. Fiókgyógyszertár van Boldogkőváralján (6,7 km) és Novajidrányban (5,9 km), Encsen (16 km) pedig három közforgalmú gyógyszertár működik. Ahhoz, hogy Vizsolyban újra nyithasson gyógyszertár vagy a helyi önkormányzatnak, vagy egy a közelben lévő patikának kell az OGYÉI-hez fordulnia. Előbbi esetében közforgalmú gyógyszertár létesítési pályázatot ír ki a hatóság, utóbbi esetében pedig fiókgyógyszertár létesítésre adhat ki engedélyt.